Giyilebilir cihazlarla panik atak kontrolü mümkün

Sağlık
Giyilebilir cihazlarla panik atak kontrolü mümkün

Atak geliyorum demez! Teknoloji ilerledikçe, bu söz mazide kalacak gibi görünüyor.

Panik atak hastaları, atak gelmeden önce uyarı veren yeni bir sistem sayesinde kendilerini koruyabilecek.

Kalp ritmi, nabız, terleme, solunum, vücut sıcaklık değerlerini izleyen, atak geçirmeden çok önce kişiyi uyaran sistem, giyilebilir akıllı cihaz ve mobil uygulama teknolojisi ile gündemde.


Xerox PARC, panik atak hastaları için kriz belirtilerini önceden tespit ederek, kişiyi uyaracak ve panik atak krizinden kolayca çıkılmasını sağlayacak bir giyilebilir elektronik cihaz üzerinde çalışmalar yaptığını açıkladı. Geliştirilecek teknoloji, panik bozukluk yaşayan kişilerin vücut ve akıl sağlığını korumasına yardımcı olacak.

Nasıl anlayacağız

Panik atak sırasında kişide nefes darlığı, kalp ritminde artış, göğsünde ağrı, terleme ve ölüm korkusu gibi belirtiler görülebiliyor. Panik atak krizlerinin kişiyi hazırlıksız yakaladığı düşünülse de kimi araştırmalara göre bu belirtiler atak gelişmeden bir saat önce kişinin vücudunda kendini göstermeye başlıyor ve hasta vücudundaki bu değişimleri atak geçirdiği ana kadar fark edemiyor. Oysa solunum sıklığı, kalp ritmi, terleme ve vücut sıcaklığı günümüzde giyilebilir ölçüm cihazları ile tespit edilebiliyor.

Belirtilerin doğru tahmin edilebilmesi için, bir grup panik atak hastası ile çalışmalar yapıldı. Gönüllüler, birkaç hafta boyunca hayati bulgularını her an takip edebilecek giyilebilir cihazlar kullandılar ve panik atak geçirdikleri esnada mobil cihazları ile bildirimde bulundular. Böylece panik atak öncesi, esnası ve sonrasını tanımlayan fizyolojik bulgulara dair bir veri tabanı oluşturuldu.  Uzmanlar, bu veriler ışığında geliştirdikleri algoritma ile yüzde 93,8 oranında doğru öngörüde bulunmayı başardı.

3 adımda uygulama

  1. Giyilebilir cihaz: Kişinin fiziksel belirtilerini anında ölçebilen ve göğüs bölgesine takılan paraşüt kemeri benzeri bir aparat.
  2. Mobil uygulama: Bluetooth teknolojisi ile giyilebilir cihaz arasında bağlantı kuruluyor. Sunucuya aktarılan veriler, yaklaşan atağı akıllı telefon ya da tablet üzerinden haber veriyor.
  3. Müdahale: Kişinin baş edemeyeceği bir ataksa, akıllı telefon üzerinden yakınlarına ve doktoruna otomatik yardım çağrısı gidiyor. Kişi bu atakla baş edebilecekse, akıllı telefon ekranında solunum egzersizleri beliriyor ve kişinin bunları yaparak rahatlaması isteniyor. Bu sayede atağın en kısa sürede ve daha kolay atlatılması hedefleniyor.