Çin, 2023’te 60’tan fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor

Son Dakika Bilim
Çin, 2023’te 60’tan fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor

Çin, 2023 yılında 60'tan fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor. Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kurumu'nun (CASC) fırlatma yapması bekleniyor.

Uzun Yürüyüş-2F ve Uzun Yürüyüş-7 taşıyıcı roketleri, düzenli olarak faaliyette olan ve uygulama ile geliştirme çalışmalarının ilk aşamasına giren Çin'in uzay istasyonunun işletilmesi için görev yapacak.

2023 yılında, Uzun Yürüyüş-6 taşıyıcı roketinin yeni değiştirilmiş bir versiyonunun ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor. Sıvı oksijen ve kerosenden yapılmış sıvı yakıtla çalışan Uzun Yürüyüş-6, Çin'in toksik ve çevreyi kirletmeyen yakıt kullanan ilk taşıyıcı roketi.


PR-1 ise şu anda Çin'in en büyük katı yakıtlı roketi. Geçen Temmuz ayında PR-1, altı uyduyu önceden ayarlanmış yörüngelerine başarıyla gönderdi. PR-2'nin ise 2023'ün ilk yarısında kullanılmaya başlanması bekleniyor. 2023'te Çin, Ay keşif ve gezegen keşif projelerini desteklemeye devam edecek ve Ay keşif aracı Chang'e-7, Mars keşif aracı Tianwen-2 ve diğer modellerin geliştirilmesine devam edecek.

Kaynak