2 özel dosya: Aşı karşıtlarına yanıtlar ve Hawking’in ardından…

Editör ne diyor?

Sayfa sayımız bu hafta 28, çünkü iki özel dosya hazırladık! Toplumda aşıların işe yaramazlığına ve çeşitli hastalıklara yol açtığına ilişkin ipe sapa gelmez “bilime alternatif gerçek ötesi” iddialar yayınlanınca, üstelik bilimden esinlenmemiş gerçek dışı “bilgi” ile dolu kitap bölümleri yazılınca, TV ekranları da çok tanınmış “beslenme uzmanları”na hemen her gün açılınca, bilimsel görevimizi yerine getirmek için kolları sıvadık.

Ortaya 4-5 sayfa, bilimsel araştırmaların sonuçlarına yer veren sayfalar çıktı. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı (KLİMİK) Prof. Alpay Azap, bu konuda tanınmış Prof. Dr. Önder Ergönül ve arkadaşları (KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu), yazarımız Prof. Dr. Mustafa Çetiner, iddiaları lime lime ettiler, ayrıca 9 iddiaya yanıt veren bir de makale hazırladılar.

Biz bilim dergisiyiz ve bilime güveneceğiz. Çünkü bilim kendi yanlışlarının da üzerine giderek onları çürüten ve bilgilerini durmadan yenileyen, dünyada tek evrensel sistemdir, olgudur. Şüphesiz ki bu sistem içinde bilimin tartışılacak yönleri vardır ve bunları da bilimciler tartışmakta, eleştirmektedir. Gerisi sahte bilimdir. Dosyamız aşı üzerine safsataları bitiren bir niteliktedir.


4 sayfada Hawking

İkinci dosyamız, günümüzün en ünlü fizikçisi, geçen hafta 76 yaşında kaybettiğimiz Stephen Hawking üzerine. Çok zengin bir içerikle 4 özel sayfa sunuyoruz. Can Gürses, fiziğe katkılarını yazdı. Reyhan Oksay Hawking’in yaşamındaki kilometre taşlarını “Hawking’in kısa tarihi: 76 yıllık müthiş bir yaşam ve dönüm noktaları”nı derledi. Sevda Deniz Karali Hawking’in ünlü sözlerini bir araya getirdi: “Hayat varsa umut da vardır.” Dr. Pembe Hande Özdinler “Asla hastalığına teslim olmadı” yazısıyla dosyada yer aldı. Birbirinden değerli yazıları koyacak yer bulamadık ve Çoşkun Özdemir’in yazısı haftaya kaldı. Ali Akurgal’ın yazısı da Hawking’den yola çıkıyor!

İnsanlığın yerküre üzerinde fazla ömrü kalmadığını ve uzaya taşınmaya başlaması gerektiğini söyleyerek derin uyarılarda bulunan büyük fizikçiye, insanlığa katkılarından dolayı çok teşekkür. İyi ki vardı!

Sadece bu kadar değil

Bakın daha neler okuyacaksınız: “Sosyal medyada en çok ilgi sahte haberlere...” Yeni bir köşe dizimiz başladı: “Egzersiz Rehberi - Ne zaman, nasıl ve ne kadar yapılmalı?” Kuban hoca: “Tarih boyunca kozmopolit dünya ve göçer geleneği”. Tabii ki konu Osmanlı ve Türkler! Doğan Hasol, Batılı kayıtlara bakarak söylüyor: Bu ülke yüzyıllardır Türkiye...

Genç HBT sayfasını nasıl buluyorsunuz? Katkı ve eleştirileriniz lütfen! Bilim ve Beslenme’de bu hafta konumuz mercimek. Yeni teknolojik ürünlerden bir seçki hazırladık. Tanol Türkoğlu: “Son İnsan-Son Düşünce” ilginç yazısıyla karşınızda. Erhan Karaesmen Leonardo’yu konu alan üçüncü yazısını yazdı. Eğitim bilimci Hasan Şimşek öğretmenlere performans değerlendirmeyi eleştirerek yazdı: Dünyada bu sistemin bir eşi daha yok! Bilgehan Yılmaz sağlıkta uçuk konusunu yazdı. Savaş Mutlu: Siste uçaklar yolunu nasıl buluyor?

Yoksa ne yapsak beğendiremiyor muyuz? Şaka tabii ki bu lafımız. Çok çalışıyoruz ve bunun karşılığında HBT’nin daha geniş kitlelere yayıldığını görmek istiyoruz.

Gelecek Cuma’ya dek HBT’de kalın!

***

Dijital Kültür ve Yapay Zekâ Konferansları - 3

"Bitcoin, kripto paralar ve paylaşım ekonomisi"

Prof. Dr. Cem Say ve Tanol Türkoğlu’nun birlikte sürdürdükleri konferansın üçüncüsü, yine Bahçeşehir Üniversitesi’nde bu Cumartesi saat 16.00 – 18.00 arası gerçekleşecek. Yoğun ilgi gören konferansları karşılıklı sohbet, dinleyici katılımları ve yer yer gülüşmelerle sürüyor. Kaçırmayın lütfen! İzlemek ücretsiz!

Etkinlik: https://www.facebook.com/events/156219338530145/