Bilimde yükselen yıldızlar: 100 arasında yokuz

Editör ne diyor?

Dünyanın en önemli bilim dergisi diyelim, Nature bir endeks yayımladı: Bilimde yükselen yıldızlar, başlığıyla takdim edilen araştırma veya endeks, dünyanın en etkin 60 mesleki bilim dergisinde yüksek değerde bilimsel makale yayımlayan üniversiteleri sıralıyor.

Ana endekste 100 yükselen üniversite var. 8 bin üniversite arasından seçilmiş. Mersin’de Kimya Kongresi’nde sohbet ettiğim bilimcilerden bazılarına sordum, kimse mesela ilk 10 içinde Çin’den bir üniversite var mı sorusuna yanıt veremedi. Hem de 9 tane var, deyince şaşırdılar. Doğal, haberi okuyunca ve endeksi iniceleyince biz de şaşırmıştık.

Sadece o kadar kalsa, 100 yükselen yıldız üniversite ve enstitü arasında Çin’den kaç üniversite var biliyor musunuz, 40. Yani yüzde 40’ı Çin kurumları.


Bu büyük bir başarı. Endeks iyi düzenlenmiş. İtiraz edecek halimiz yok. Ayrıca Nature gibi bilimselliği ve saygınlığı en üst düzeyde bir kurumun denetiminde yapılıyor.

Çin büyük bir atılım içinde. Ama yıllarca böyle. Sadece ekonomide değil bu atılım. Eğer ekonomide ciddi bir atılım yapmak istiyorsanız, mutlaka bilimi, araştırmayı, teknoloji geliştirmeyi ve üretmeyi yanına koymak zorundasınız. Yoksa ekonominiz havada kalır, temeli olmaz, dünyada yaya kalırsınız.

Çin işte bunu yapıyor. Milli gelirinin yüzde 2,1’ini ARGE oluşturuyor. 3.7 milyon tam zamanlı araştırmacısı var. Hedef koyuyor. Kimya, fizik, biyoloji ve çevre konularına yoğunlaştırmış araştırmalarını.

Bölgesel endekste ODTÜ var

Nature dergisi, yükselen yıldızlar endeksinin, en iyi 100 dışında, bir de dünyayı bölge bölge inceleyen 25 üniversiteyi/kurumu kapsayan yerel endeks yayımlamış.

Orta Doğu ve Batı Asya başlıklı, Türkiye’nin de incelendiği endekste 3 üniversitemiz göze çarpıyor: 10.sırada Doğu Akdeniz Üniversitesi, 12. sırada ODTÜ ve 24.sırada Cumhuriyet Üniversitesi. Yani bu alt bölge başarı sıralamasında bile tepelerde değiliz.

Listenin başında Suudi Arabistan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yer alıyor... (Toplam 3 kurumu var listede.)

İran’dan Tahran Üniversitesi 5. sırada, İsfahan Üniversitesi ise 9. sırada. İran’ın ise bu alt kümede 6 üniversitesi bulunuyor!

Haberin ayrıntıları, listelerden örnekler Herkese Bilim Teknoloji’nin sayfalarında.

Olayın Türkiye üniversiteleri ayağı var, ama bunu gelecek yazıya aktaralım. Dergideki diğer yazılara geçelim.

***

Başarılı bir yazı: “Yaşam kaygılar, korkular ve gerilimlerle dolu. Çoğu zaman bilinçsizce ortaya çıkan bu duygular insanların yaşamlarını içten içe zehir edebiliyor. Ruhbilim uzmanı Dr. Ellen Hendriksen kaygı konusunda iki güçlü inancı ve kaygılardan kurtulmanın yollarını dile getiriyor.”

Diyet yapmak zor mu? Bir araştırmanın olumlu sonuçlarına bir göz atın: “Kalori kısıtlamasına gidenlerin ruh durumları ve cinsel isteklerinde olumlu bir gelişme sağlandığı, gerginlik düzeylerinde bir azalma olduğu ve araştırma süreci içinde genel sağlık durumlarının da giderek iyileştiği görüldü.”

Doğan Kuban’a kulak verin: “Türkiye’yi istikrarsızlaştırma programı yürürlükte, yüzlerce yıllık kurumları dağıtmayın! Türkiye şimdiye kadar hiç bilmediği boyutta bir belirsizliğin içine yuvarlanmıştır. Ülkenin ve dünyanın içine düştüğü kargaşanın doğasını anlamazsak, daha zor günlerle karşılaşırız.”

Bozkurt hoca, refah toplumunun sorunlarında bakın ne diyor: “Canlılar aleminin evrimi açıklayan ilke “güçlünün yaşaması”dır. Uygarlık ise, varlığını güçte olduğu kadar eşitlikte aramıştır. En yüce değer Adaletin gücü, güçlünün yaşaması değil, eşitliktir..

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, genç nesli ve öğrenimi konusunda yazdı: “Bilgisayar ve siber uzayda her şeyi aynı anda yapabilen beyni değişmiş süper bir nesil ortaya çıkmadı” diyor ve “öğrencilerin elektronik bombardıman altında başarımlarını arttırmaları için neler yapmaları gerektiği üzerine öneriler”de bulunuyor.

Müfit Akyos, “yenilik ekosistemi” ve “girişimcilik ekosistemi” konusunu, gelen yanıtlarla deşmeye devam ediyor.

Ve daha bir dizi ilginç konuyu işleyen yazarlarımız, haberlerimiz, derlemelerimiz ile size yine iyi bir dergi sunmaya çalıştık.

Üstelik şu sımsıcak yaz günlerinde!

Ama HBT her yerde, sizlerle birlikte gelişecek ve büyüyecek!