Bilime göre Dünya Kupası’nı kim kazanacak? Büyük Veri Bilimi, futbolda yeniçağ başlattı

Editör ne diyor?

Geçen hafta Katar’ın ev sahipliğinde başlayan 2022 FIFA Dünya Kupası, bilim ve teknolojinin son nimetlerinden yararlanıyor. Araştırmacılar, teknik direktör ve oyuncuların kendilerini ve taktiklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tüm becerilerini ortaya koyuyor. Peki bilim, futbola nasıl yardımcı oluyor? Bununla birlikte bilime göre bu kupayı kim kazanacak?

CERN ve dev veri şirketlerinin matematikçileri ve fizikçiler, veri bilimcileri ve analistleri futbolun emrinde! Forvetler kaç pası alamadı? Antrenman yoğunluğunun oyuna etkisi nedir? Topa en iyi şekilde vurmak için nerede durulmalı? Sporcuların formalarına eklenen ama hareketlerine engel olmayan giyilebilir teknolojiler, her türlü hareketi algılayabiliyor, GPS ile konumları takip edilebiliyor pek çok açıdan görüntü alan kameralar ve her bir ayağın ne kadar marifet gösterdiğini değerlendirilebiliyor. Kafa vuruşlarından tutun oyuncuların topu ne kadar süre ayaklarında tuttuklarına kadar her şeyi yakalayabiliyor, artık yakında antrenör ve takımların bir yapay zekâ teknik direktör yardımcısı olacak. Konu ilginç, kapağa taşıdık. Ayrıca takımların başarımlarını değerlendiren bir program da, kimi şampiyon olabileceği tahmininde bulundu.. Batuhan Sarıcan hazırladı.

Yapay zeka: Uygarlığa etkisi, ateş ya da elektriğin etkisinden fazla


Yapay zekanın küresel ekonomiye katkısı 2030’larda 15.7 trilyon doları bulacak. Günümüzde, yapay zeka çözümlerinin ekosistemi hızla olgunlaşıyor. Bu da, altyapı bütçe gereksinimlerini bir engel olmaktan çıkartarak yaratıcı fikri olanların yapay zeka ile pekiştirilmiş ürün ve hizmetler yaratmalarına olanak sağlıyor. Yeni uygulamalar böylece birbiri ardına geliyor. Erdal Musoğlu’nun kaleminden...

Tanol Türkoğlu Sofist 2.0 başlıklı ilginç yazısında “Günümüzün dijital çağında ise post-truth (gerçek-ötesi, doğru-ötesi) bakış açısı sofi st yaklaşıma yeni bir açılım getirmekte. Tıpkı sofistlerin altını çizdiği gibi post-truth dünyada da güç hak haline gelmiş olup, belagati iyi olanlar kendini haklı gösterebilmekte...” diyor. Özlem Kayım Yıldız da gerçekötesi dünyada yalanla baş etmeyi sağlık bağlamında ele aldı.

‘Kalan Akıllılara Mesaj’ yazısında Doğan Kuban hoca cahil kadrolarla hiçbir çağdaş ülkenin idare edilemeyeceğini geçmiş ve bugünden örneklerle anlatıyor.

Dünya nüfusu artık 8 milyar. Peki ama gelecekte kaç olması bekleniyor ve bu sayılar gezegenimiz için ne söylüyor? Türkiye’yi nasıl bir senaryo bekliyor? Dergimizde.

Ne işte ne eğitimde olan gençlerin sayıları hayli fazla. Peki siyasi otoriterler bu gençleri topluma kazandırmak için ne yapıyor? Ne yapmalı? Müfit Akyos Politik Bilim’de bu konuyu irdeledi.

‘İkna yorgunluğu’ nedir duydunuz mu?

Bitmeyen, yıpratıcı tartışmalar yaptıysanız siz de sıklıkla yaşamış olabilirsiniz. Bilime göre sosyal engellenmenin yaygın bir biçimi. Çözüme kavuşturulamayan bu tür tartışmalar toplumsal yabancılaşmaya, dostlukların hatta eşlerin ilişkilerinin bozulmasına neden olabiliyor. İnsanlar tartıştıklarında, ‘ikna yorgunluğu’ adı verilen bir tür yılgınlık durumu, muhakemelerini bulandırabiliyor ve ilişkilerine zarar verebiliyor. Rita Urgan derledi.

Uzman sistemlerden yapay sinir ağlarına…Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Sinan Kürkçü nörobilim araştırmaları ile yapay zeka çalışmalarının ilişkisi sonucu ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik yenilenmeyi tıp bağlamında anlatıyor.

Neden Güleriz? Yeni bir araştırmaya göre gülmenin evrimsel kökleri eğlenmeye değil, hayatta kalmaya dayanıyor. Dergimizde… Korona Gündemi’nde bu hafta molnupiravir’in omikron varyantına karşı diğer antiviral ilaçlara göre daha etkili olduğunu gösteren bir araştırmayı okuyacaksınız. Ülkemizde Covid’e yakalanmış 65 yaş üstü insanlara veriliyor. Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 ilaçlarının kullanım kurallarını 11. kez yeniledi. Bu ilaçlara molnupiravir de dahil. Bilim insanları SARS-CoV-2 virüsündeki spesifi k bir proteinin kalp dokusuna nasıl zarar verdiğini buldular. Reyhan Oksay’dan...

Covid-19 pandemisi sonrası dirençli tedarik zinciri yapılarının önemi daha da anlaşıldı. Peki ne yapılmalı? Kültür Üniversitesi’nden Dr. Gökhan Kırbaç yazdı.

Aşırı kilonun sebebi “ protein açlığı” mı?

Öğün zamanlaması, fiziksel aktivite seviyesi ve uyku rutini dahil olmak üzere pek çok etkenin, aşırı kilo alımında rolü bulunuyor. Yeni bir çalışma ise ‘protein açlığı’nın obezitenin ana itici gücü olabileceğine işaret ediyor. Bilim ve Beslenme’de. Murat Altaş’tan.

Dil olmasaydı düşünebilir miydik? Meraklı’nın Köşesinde.

Erhan Karaesmen de ‘Akılcılığın seferber edilmesi neden bu kadar zor?’ sorusuna yanıt arıyor: “Neredeyse bir asırlık Türkiye Cumhuriyeti’nde büyük önder Atatürk’ten sonra sadece 2 lider toplumsal gelişmede çağdaş davranış sergiledi. Sanatsal ve kültürel açıdan Bülent Ecevit, bilimsel arayışcılığın kamu ve devlette yer alması açısından da Erdal İnönü. Kılıçdaroğlu’nun ABD seyahatinde bilim insanları ile görüşmesinin bana düşündürdükleri...” diye yazıyor.

Neandertallerin yok oluşu etçil beslenmeden kaynaklanabilir: İspanya’da bulunan bir Neandertal dişinin incelendiği yeni bir araştırma, soyları tükenmiş bu türün temelde etçil bir beslenme düzenine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgu Neandertallerin nasıl yok olduklarını da açıklayabilir. Bir dişten yola çıkarak bilimin nasıl büyük bir olasılık inşa ettiğinin de güzel bir örneği haberimiz.

Kediler, en akıl almaz minicik deliklerden geçmeyi nasıl başarırlar? Anatomileri buna nasıl izin veriyor? Meraklı Çocuk’ta. Mercan Bursalı hazırladı.

Ağızda kuluçka yapan balıkların yavrularının neredeyse yarısını yediklerini biliyor muydunuz? Sıra dışı deniz türlerinin keşfi devam ediyor. Hayvanlar Dünyası’nda.

Dişi ahtapotlar midye fırlatarak kendilerini tacizci erkeklerden koruyor. Binden fazla sözcüğü tanıyan bir nöroprotez geliştirildi. Felçli hastaların kendilerini ifade edebilmeleri açısından önemli bir gelişme. En eski doğuran yılan fosili bulundu. Ve diğerleri Nilgün Özbaşaran Dede’nin Araştırma Gündemi’nde...

Bir haftayı daha geri bıraktık, 350. Sayıya doğru hızla koşuyoruz! Ve 7 yılda büyük bir bilim- bilgi kütüphanesi oluşturduk. Abone olun ve destekleyin lütfen. Dijital abone olan okurlarımız aynı zamanda tüm bu kütüphaneye, dergi sayılarına da ulaşabiliyorlar!

Bilimde kalın, sevgiyle kalın..

Dijital Bilim Yayıncılığı: Sona yaklaştık!

HBT olarak, bilim-teknoloji konularında geniş kitlelere yönelik mümkün olduğunca günlük, Youtube kanalı üzerinden yayın yapma kararı aldığımızı açıklamış ve gerekli ekipmanı almak için okurlarımıza destek çağrısında bulunmuştuk. Bilimin, akılcı düşünmenin ülkemiz için, insanlarımız, milletimiz, siyasilerimiz, gençlerimiz için önemini bilen bilim ve aydınlanma dostu okurlarımızdan dijital yayın kuruluşu için ilk adımı atacak destekler geldi. Çok teşekkür ederiz. Ofisimizi dönüştürmeye başladık. İlgilerinizi lütfen [email protected] adresine bildiriniz, desteklerinizi TR97 0006 7010 0000 0046 9424 72 HBT Yayıncılık Tic. Ltd. Şti hesap nosuna yatırabilirsiniz.. Gerçekleştireceğiz, başaracağız!