Her yıl buluşların önemi ve toplumu değiştirme kapasitesi artıyor

Editör ne diyor?

"Gelecekte bugüne yönelik arkeolojik kazı yapılsa, bol miktarda tavuk kemiği ve plastik malzeme bulunacaktır." En büyük küresel etkinliklerimizden bahsediyoruz! Tavukların bugünkü hale nasıl getirildiğini bilmezseniz, sanırsınız ki tavuk bildiğiniz tavuk. Tavukların kesimlik hale getirilme macerasının arkasında, büyük bir dönüştürme faaliyeti yatıyor. Hayır size burada tavukları anlatmayacağız, bu olayı üçüncü sayfamızda zaten okuyacaksınız. Sadece bu örnekten yola çıkarak bir noktanın altını çizmek istiyoruz: Her önemli buluş başka büyük dönüşümlerin işaret fişeği.

Ayrıca şunu görüyoruz ki, her yıl önemli buluşlarda büyük bir yoğunlaşma var. Önceki yıllarda, “bu yıl bilimde hangi önemli olaylar oldu”, “gelecek yıl neler olacak” diye araştırdığımızda, şüphesiz bizi heyecanlandıran konuları sizlere aktarıyorduk. Ama fark ediyoruz ki, hayatımızı değiştiren ve uzun süre değiştirecek bilimsel olayların yoğunluğu ve sayısı artıyor.

Size bu sayımızda 17 olayı sunuyoruz. Bunların çoğu daha çok teknoloji ve teknolojik dönüşümde önemli rol oynuyorlar. Gelecek sayımızda hem başka önemli 10 olayı ve hem de 2019 beklentilerini dosya halinde sunacağız.


Burada sizlere Araştırma Gündemi sayfalarımızdan pek bahsetmiyoruz ama her hafta iki sayfa size en güncel konulardan küçük bir seçki sunuyoruz. Bu sayımızda mesela hortumların yukardan aşağı doğru oluştuğu teorisini değiştiren bir bulgu, 157 yeni tür, iş stresi ve kanser ilişkisi gibi haberleri okuyacaksınız.

Önce yazarlarımızdan anımsatmalar: Bugünkü cehaletin kökleri üzerine sabırla araştıran, yazan ve önümüzü açan Doğan Kuban bu kez Rönesans ile Osmanlı ve toplum arasında bağlantıları yazıyor. Rönesans bir anlamda heykel, resim ve hümanizm demekse, buna uzak toplumların uygarlık birikimine uzaklık, uygarlıkta belirleyici oluyor.

Mustafa Çetiner, yeni bir dizi başlattı köşesinde: Bitkisel tedaviler, vitaminler dost mu düşman mı? Ali Akurgal “Organik yaşam” yazısında, akıllı araçlarla kimliklerimiz arasındaki bağlantıları nesnelerin interneti ve büyük veri açısından kuruyor.  Tanol Türkoğlu, "Her şey 2019’da" başladı başlıklı yazısında, blok zincir teknolojisi sayesinde dileyen dilediği ülkenin vatandaşlığına geçebilecek, diyor. Bayram Öztürk ise Türkiye’nin Antarktika’da nasıl bir bilim politikası izlemesi gerektiği konusunda fikirler ileri sürüyor. Bu arada sürekli köşemiz: Anılar, aslında bir yanılsama. İzliyor musunuz?

Metin Durgut, atomculuk teorisinin babalarından Miletli Leukippus’u yazdı.

Internet ve çocuk beyni arasındaki gelişim benzerliği çerçevesinde yapısal ve fonksiyonel beyin ağlarına giriş yazısının imzacıları Kadir Sümerkent ve Türker Kılıç. Bu arada anımsatalım ki HBT’de beyin üzerine ciddi bir bilgi birikimi oluşuyor ve bunda Türker Kılıç'ın katkısı büyük.

Diğer haberlerimiz: Bir Türk doktorunun başarısı: Olası kalp krizine teknolojik önlem... Kalıtsal hastalıklar sperm DNA’sı değiştirilerek önlenebilir mi? Akşamdan kalmak ertesi gün beyni nasıl etkiliyor? Aşırı uyku: Önemli olan nedenlerini doğru teşhis etmek ve tedavisi üzerine...

Şerife Senem Güneysu Akgün ile Serat Açar’ın “Kütüphanecilikte yeni bir yaklaşım: Etkin kütüphane” ve Gökhan Bakan’ın Karagöz ve Hacivat’tan bugünün OLED ekran teknolojilerine geçişin tarihsel gelişimini anlattıkları özgün yazılarını da anımsatalım. Beslenme sayfamızda hangi yiyeceklerin birbiriyle uyumlu olduğunu ve son sayfamızda fillerin dişsiz doğmaya başladığına ilişkin ilginç yazısını okuyacaksınız.

Mutlu bir 2019 dilemekten başka elimizden ne gelir. Bu amaçla, HBT’nin yaygınlaştırmasının toplumsal cehaleti yenmede önemli bir araç olarak görmek istiyoruz. Geleceği inşa için, her Cuma yine yeniden HBT...

Sevgi ve dostlukla kalın.