Kimse İstanbul’a kayıtsız kalamaz: Ana çizgileriyle bir öneri!

Editör ne diyor?

“İstanbul’un kurtuluşu için bir model önerisinin ana çizgileri”ni yazıyor yazarımız İktisatçı Bayram Ali Eşiyok. İstanbul’un ve dolayısıyla ülkenin nasıl sağlığa kavuşturulacağı konusunda Doğan Kuban Hoca’nın “İstanbul Türkiye’yi de batırıyor” başlıklı önemli ve çok yankı yaratan yazısının ardından, tartışmaların sökün edeceği belliydi. Kimse İstanbul’a kayıtsız kalamaz!

Bir kent düşünün ki, tüm ülkenin ihracattaki payı %52 ve ithalattaki payı ise %56 olsun! 2014 ithalatının 136 milyar dolarını tek başına o kent gerçekleştirsin.

Yaşadığımız kaosu anlatıyor rakamlar!


Eşiyok’un önerdiği modelin ”omurgasını kamu öncülüğünde görece az gelişmiş Anadolu kentlerinde imalat, tarım, turizm ve madencilik gibi sektörlerde tesislerin kurulması oluşturuyor… Bazı projelerde “sosyal kârlılık” kriteri çerçevesinde işsizlik sorununun çözülmesi hedeflenirken, bazı projelerde ise “kârlılık” kriteri benimsenerek, kurulacak tesislerin az gelişmiş kentlerin sermaye birikimine katkısı amaçlanıyor. Modelin ikinci bileşenini ise, İstanbul’da yer alan sanayi tesislerinin Anadolu’ya taşınmasına yönelik teşvik edici araçlar veya hukuki zorunluluklar...”

Öneriyi tablolarla birlikte lütfen okuyun, ayrıntılar içeride... Buna eşlik eden küçük önerileri de var. Ayrıca Aykut Konuralp, 1960 - 2013 arası Türkiye’nin 3 misli, İstanbul 10 misli büyüdüğünü gösteren, benzer kentlerin büyüklükleriyle mukayesesi ilginç tablosunu da yayımlıyoruz.

Esas bomba bir iki sayı sonra… Doğan Kuban büyük tartışmaya yol açacak Anadolu’nun nasıl büyüyeceğine ilişkin yazısını hazırlıyor. Bekleyin!

Herkese Bilim Teknoloji, Türkiye’nin düşünce ve tartışma platformudur, bilgi, bilim odağıdır. Bizi izleyin!

“Kansere yenilmemek”

Bu başlık, arkadaşımız Cem Say’ın yazısına ait. Eşi, organizasyon teorilerinin parlak ismi Prof. Arzu İşeri Say’ı kaybettik. Bu yazıyı, Arzu henüz hayattayken yazdı. İnsanlığın kansere meydan okuyuşuyla, Arzu’yu bu şekilde andı…

Diyor ki “Ve bir gün insanlık kazanacak. Düşenlerin şerefine...”

Sevgili Cem’in ve ailesinin acısını paylaşmaktan başka elimizden bir şey gelmiyor!

Dergimizde yeni bir yazıyı anımsatmalıyız:  ODTÜ Eğitsel Nörobilim/Nöroteknoloji Araştırma Grubu’nun başkanı Prof. Kürşat Çağıltay ve arkadaşları, epey revaçta olan bilgisayar oyunlarıyla ve etkinlikleriyle bellek geliştirmenin gerçekliğini araştırıyor. Bu konuda bilimin bulgularını paylaşıyor.

Bozkurt Güvenç, Kadınlar Şeytan mı, başlıklı ikinci yazısında “Zor koşullarda hayatta kalmaya çabalayan kadınların, bir yaşam stratejisi aramasını anlamak gerekir. Ne yapsınlar, ”gelin biz cadıları yakın” mı desinler? “Yaşam haklarını koruyan şeytani yollar arıyor ve buluyorlar” diyor.

Doğan Kuban, Avrupa ile aramızdaki farkın nasıl kapatılacağını irdelediği yazısında altını çizdiği bir olgu var: “Uygar dünya bizimle olan ilişkilerinde ikiyüzlüdür. Bu bağlamda her şeyi ile geri kalmış ülkelere model olan Batı, bizim gibi toplumların yöneticilerine ikiyüzlü olmayı öğretmektedir.”

Hacer Gülşen’in ilginç “Filler ve edebiyat” yazısı, “Cengiz Han’ın 16 milyon torunu” haberi, Meltem Eryılmaz’ın “Sizin Öğrenme Stiliniz Hangisi?” başlıklı incelemesi, Müfit Akyös’ün, teknoloji geliştirmeye yeni bakışla “Yaratıcılık ve geliştirme faaliyetlerinde ‘sorumluluk’ öğretilebilir mi” sorusunun peşinden gidişi, Mustafa Çetiner'in bilimsel toplantılara yönelik eleştirisi ve daha pek çok, bilim, sağlık ve teknoloji üzerine onlarca yazı, resim, teknoloji Vitrini, son araştırmalardan derlediğimiz haberlerle, size dolu bir dergi daha hazırladık.

Biz işimizi zevkle yapıyoruz! Burası gerçek bir Türkiye odağı, geleceği kurduğumuz, el birliğiyle ve hep birlikte...

Gelecek Cuma yine buradayız ve birlikteyiz!

***

Sayfamıza onur verdiniz:

Mehmet Zaman Saçlıoğlu paylaştı: Yıllık toplantımız Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği eski yönetim kurulu üyeleri.

hbt

Herkese Bilim Teknoloji'yi okuyoruz, destekliyoruz. Soldan Ayakta M. Z. Saçlıoğlu, Ülkü Azrak, Hannelore Azrak, Cengiz Arin, Burhan Şenatalar, Şelale Birgen, Tahsin Yeşildere, Alpar Sevgen, Ayhan Alkış, oturanlar: Zübeyde Alkış, Binnaz Toprak, Ayla Zırh Gürsoy, Aysel Çelikel, Cevza Sevgen, Mürteza Çelikel.

İKİ BİLGE KONFERANSLARI BAŞLIYOR, YARIN

Doğan Kuban ve Bozkurt Güvenç ile birlikte, Bahçeşehir Üniversitesi’nin de desteğiyle geçen yıl başlattığımız “İki Bilge Konferansları” yaz tatilini bitirdi ve yarın yeni dönemin ilk konferansıyla karşınızdayız. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesinde, 1 Ekim 2016 Cumartesi günü (yarın) saat 17’de buluşuyoruz. Gençlerin özel davetlimiz olarak başımızın üzerinde yerleri olacak!