Şüphesiz fırsat eşitliği ve geleceğimiz için çocuklarımıza refah istiyoruz

Editör ne diyor?

Sessiz sedasız iki yılı geride bıraktı HBT. 2016 yılının 1 Nisan sürprizi olarak hayata atıldık, web sitemiz ise bir ay önce. Yıl dönümünde biz sesimizi çıkarmadık ama pek çok okur farkındaydı ve tebrik mesajları gönderdiler. Teşekkür ederiz!

Biliyoruz ki HBT bilim, araştırma, derleme haberciliğiyle, yazılarıyla, eleştirel konumuyla, ülkemizin medyasında ve düşünce dünyasında önemli bir fark yaratıyor, büyük bir boşluk dolduruyor.

Beyinleri dürtüyor, çalışmaları kışkırtıyor, doğru bilgi aktarıyor, toplumda yalan yanlış yaygınlaştırılmak istenen bilimle ilgili uyduruk haber ve yorumların doğrusunu yayımlıyor.


Geleceğimiz şüphesiz bilimde, bilimsel düşüncenin yaygınlaşmasında, ülkemizin araştırma potansiyelinin büyümesinde, okullarımızda gençlerimizin bilimsel eğitimle hemhal olmasında, kendilerine, ülkelerine ve insanlığa bilim yoluyla katkıda bulunmalarında…

Bu amaçla toplumsal fırsat eşitliğini talep ediyoruz. Ülkemizde TÜİK verilerine göre 7 milyon çocuğun şiddetli yoksulluk içinde yaşadığının farkındayız:

http://betam.bahcesehir.edu.tr/wp-content/uploads/2018/04/ArastirmaNotu225.pdf

Gelir adaletsizliğinin tetiklemesiyle, yoksulluk içinde büyüyen çocukların büyük bir kısmını alt sınıflarda yaşamaya mahkûm eden bir sistemle karşı karşıyayız. Dolayısıyla, adaletsizlikler geleceği karartıyor, büyük bir nüfus içinde yetenekleri öldürüyor, insanları sıradanlaştırıyor. Bilimsel düşünce, aynı zamanda toplumsal açmazları da dile getirmenin ve düzeltilmesi için mücadelenin de adıdır.

3 Türk araştırmacı

Bu sayımızda, 3 insanımızın üstün bilimsel çalışmalarını ve görüşlerini bulacaksınız. Nesrin Hasırcı, biyo malzemelerle doku mühendisliğinde yapılan çalışmaları anlatıyor ve önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Ülkemiz üniversiteleri pek çok alanda üretim yapıyor, fakat bunları alıp geniş ölçekli üretime dönüştürecek sanayi ve kişiler yok. Hepsi orta ve uzun vadeli yatırım yerine, kısa vadeli kâr peşinde.

Diğer iki bilim insanımız ABD’de Kutay Deniz Atabay, canlılarda dokuların nasıl yenilendiğinin moleküler mekanizmalarını anlamamıza yardımcı oldu. Aydoğan Özcan, akıllı telefonları mikroskopa dönüştürecek bir sistem geliştirdi.

Türkiye’de arkeoloji ve antropoloji alanlarında pek çok öğrenci yetiştirmiş Prof. Güven Arsebük’ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam bir yıl geçti. Öğrencileri Berkay Dinçer, Mihriban Özbaşaran, Oğuz Tanındı, Ahmet Boratav "Homo amatus - Sevilen insan" yazısıyla Arsebük’ün bilim tutkusunu anlatıyorlar. Özlem Yüzak Genç HBT’de öğrencilerimizin başarılarını anlatıyor. Benan Çağlayan bahar aylarında astım hastalığına dikkat çekiyor.

Doğan Kuban hocamız, ilginç bir yazıyla karşınızda: “Savaş ölüme çağrıdır, niye ölelim?” Bir diğer ilginç yazı da 7 hayvanın fırsat verilse Kış Olimpiyatları’nda büyük ödülü alabilecek kadar yetenekli ve becerikli olmasıyla ilgili. Bilge Say “Zihnin derinliklerinden oyunlara” yazısıyla, Işıl Zeybek duyguların dili, dijital mecrada emoji kullanımı yazısıyla karşınızda. Meltem Bilikmen’in Hawking üzerine çevirisi: Bilime katkılarını içeriyor. Mustafa Çetiner “Kanser yalanları- 5”i yazdı. Tanol Türkoğlu: İnternet 25 Yaşında. Müfit Akyos: “Yurtta barış dünyada barış” yazısıyla karşınızda…

HBT’deki olaylar buraya sığmayacak kadar çok. Yaygınlaştıralım, okutalım ve geleceğimize katkıda bulunalım.

Gelecek Cuma yenden birlikte olmak duygusuyla, iyi bir hafta dileriz.