Korona sonrası… Adil bir düzen mümkün!

Editör ne diyor?

Koronavirüs salgını artık her gün her dakika hayatımızın içinde...

Psikoloji Profesörü Nebi Sümer’e korona virüsünün yol açtığı ve açacağı psikolojik, kültürel ve sosyal sorunları sorduk, biraz da korona’dan sonraki geleceği tartıştık. İnsanlar bu durumla daha kolay nasıl başa çıkabilirler? Kaygıyı nasıl daha iyi yönetebiliriz? Bu sürecin uzun sürmesi durumunda yeni bir sosyal hayat mı inşa edilecek? Bilinmezliklerin kültürel ve sosyal yapıyı hangi yönde etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Korona bize ne öğretti? Toplumsal yaşamda geleceğe yönelik değişiklikler bekliyor musunuz? Sümer iyimser ve olumlu yaklaşan bir bilim insanımız. Sümer’e göre, daha anlayışlı olacağız, dayanışmamız artacak, kutuplaşma azalacak.. Yanıtlarını ilgiyle okuyacaksınız..

Prof. Dr. Olcay Yazıcı da evde kapalı kaldığımız bu dönemde sürekli koronavirüs kaygısı ile yaşamanın yaratacağı stresle baş etmenin yollarını anlattı.


Reyhan Oksay sosyal mesafelendirmede neler yapılması üzerine bir yazı derledi. Batuhan Sarıcan evde çalışmaya verimli kılmanın püf noktalarını derledi.

Pandemilerin tarihine ilişkin kapsamlı bir grafik bilgi de var sayfalarımızda. Kara veba, İspanyol gribi, Antoninus Vebası, Sarı humma, HIV, Sars ve tabii

Koronavirüs... Ayrıca bilim insanlarının son çalışmaları üzerine de yine bolca yazı var sayfalarımızda. Örneğin aşı çalışmalarında neler oluyor, olası riskler denir? Koronavirüsün bu kadar güçlü olmasının sırrı anatomisinde gizli..

Avustralya’da yaşayan biyoloğumuz Prof Dr. Haluk Ertan da tıp dünyasının saygın dergilerinden The Lancet’de 12 Mart tarihinde yayınlanan ve 19 Çinli hekimin hazırladığı önemli bir makaleyi özetledi. Makalenin önemi bugüne kadar COVİD-19 hastaları ile ilgili yapılmış en kapsamlı çalışma olması.

Ve yazarlarımız

Tanol Türkoğlu Dijital Kültür’de koronavirüs konusunu güncelden bir adım öteye taşıyor “Uzaktan çalışmak, uzaktan eğitim, uzaktan üretim, uzaktan teslim, dijital hava, ikinci tarım toplumu. Uzaktan yaşam yükseliyor!” diyor ve globalizmin yaşamı dramatik olarak değiştirip-dönüştüreceğini yazıyor. Mustafa Çetiner “Trump’un Covid-19 Gafları” başlıklı yazısında ABD Başkanının nasıl salgını siyasi malzeme olarak kullandığını sorguluyor. Müfit Akyos Türkiye açısından son derece önemli bir hafıza tazeleme yapıyor, 93 yıl önce kurulan Hıfzısıhha’yı ve 1920’yı yıllarda Türkiye’nin nasıl kendi aşısını kendi ürettiğini yazarak...

Doğan Kuban hocamızın toplum üzerine düşünceler yazısı da geniş bir perspektif açısından önemli.

Yeni yazarımız Özlem Kayım Yıldız

Aramıza genç bir kadın yazar daha katıldı bu hafta: Prof. Dr. Özlem Kayım Yıldız. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi. Beyin damar hastalıkları ve nörolojik yoğum bakım üzerine çalışıyor. Aynı zamanda Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları, Nöronütrisyon ve Nörolojik Yoğun Bakım Çalışma Grupları üyesi. COVID-19 ile mücadele stratejileri üzerine yazdı. 3 haftada bir yazıları ile dergimizde olacak. Kendisine hoş geldin diyoruz.

Karantinada buluş yaptı: Newton

Bilim tarihi sayfalarımızda optikten matematiğe modern bilimin seyrini değiştiren bilim insanı İsaac Newton’un önemli keşiflerini veba günlerinde eve kapandığı zaman yazdığını okuyacaksınız.. Evet en önemli konu korona ama sadece buna takılıp kalmak da iyi değil. Hayat sürüyor, farklı alanlarda yeni gelişmeler de yaşanıyor. Ve bizim Herkese Bilim Teknoloji dergisi olarak görevimiz bunları da gündeminize getirmek..

Örneğin bunlardan biri 4,6 milyar yıllık bir geçmişi olan gezegenimiz. Peki jeolojik çağlar arasındaki farkları, böylesine uzun bir geçmişi nasıl tarihlendiriyor bilim insanları? Sayfalarımızda...

Tok olduğunuzu bilseniz bile zaman zaman bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissedenlerden misiniz? Peki sizce neden? Bilim ve Beslenme sayfamızda bu konudaki ilginç yazıyı okumanızı öneririz.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ‘Bilim İnsanı Seçme Programı’ BİSEP’i dergimizi takip eden okurlarımız duymuştur. Önemli bir girişim. Yaratıcı, araştırmacı, yetenekli, vizyoner, lider ruhlu gençlerin seçilmesi için bir burs programı. Aynı zamanda proje yarışmaları da yapılıyor. BAU Tıp Fakültesi Genel Sekreteri Mümin Yıldırım ve Tanıtım Sorumlusu Hatice Yıldırım BİSEP’i anlattılar...

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Doç Dr. Nurhan Yel ‘Ne kadar iyi dijital vatandaşsınız?” diye soruyor diğer ülkelerle de bir karşılaştırma yaparak...

Araştırma gündeminde farelerin de empati kurabildiklerinden, deniz altında tatlı su bulunmasına, renk körlüğünü düzelten kontak lenslere, bebeklerde gramer algısı olduğuna kadar değişik bir çok konu ile yine sizinleyiz. Hayvanlar Dünyası’nda ise: 3 yeni araştırma var evrime ışık tutan..

Dergiye nasıl ulaşabilirsiniz?

Zor günlerden geçiyoruz. Sevgili okurlar HBT ekibi olarak evden çalışma düzenine geçtik. Size en güncel ve en doğru bilgileri uzmanlarından ve doğru kaynaklardan aktarıyoruz. Biliyoruz 65 yaş üstü okurlarımızın sokağa çıkması yasak. Ama erişemediğiniz durumlarda dijital ortamda dergi sayılarını satın alabilirsiniz. www.herkesebilimteknoloji.com adresimizi inceleyebilirsiniz. 0 216 449 99 42 nolu telefondan bize her zaman ulaşabilirsiniz. Arzumuz her hafta aksatmadan sizlerle birlikte olmak. Varlığımızı sürdürebilmemiz için dergiyi satın almanız, okumanız ve okutmanız çok önemli.

Haftaya buluşmak üzere...