Scientific American dergisi Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte uluslararası bir değerlendirme kurulu oluşturdu ve şu soruyu sordu: Ekonomik yararı büyük, hayatımızda köklü değişiklikler yapabilecek, şu anda erken aşamada olsalar bile gelecek vaat eden yeni teknolojiler hangileri? Ortaya 10 önemli yenilik çıktı. Akıllı gübrelerden, biyoplastiklere, DNA’da veri depolamadan, güvenli nükleer santrallere, kanser ve Alzheimer için yeni ilaç proteinlerine, enerji depolama sistemlerine kadar köklü devrimlere yol açacak gelişmeler...
Nature Dergisi 2019 yılında yayınladığı makaleler arasından çarpıcı olan ve en çok okunan 10 tanesini belirledi. Koşan robotlardan mitokondriye, Neptün’ün yeni uydusundan, oda sıcaklığında süper iletkenliğe kadar ilginç çalışmalar sayfalarımızda.. Her ikisini de arkadaşımız Murat Altaş derledi. Dünya nereye gidiyor sorusu, en azından bilim ve teknoloji ve ekonomik olarak, bir tablo var karşımızda.
Kanada Yerbilimleri Dergisi Prof. Celal Şengör adına 2 ciltlik özel bir sayı çıkardı. Derginin baş editörü ve aynı zamanda Şengör’ün öğrencisi Windsson Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ali Polat HBT okurlarına kendi gözünden Şengör’ü anlattı. Özel sayılara jeolojinin çok önemli tanıdık insanları da katkıda bulundu. Neden Şengör? Yanıtı yazıda..
“Türkiye’nin tarihçileri nedense dünya ile yüzlerce yıl savaşmış Osmanlı’nın karşısındaki ülkelerin sanayi, eğitim, kültür, sanat, üretim alanında bize göre ne durumda olduklarını merak edip de yazmıyorlar. Hiçbir kültür tarihçisi resimsiz, heykelsiz, bilimsiz, felsefesiz gelişmiş bir kültür olamayacağını düşünmedi. Kimse bizde Mühendishane açıldığı zaman, Viyana’da da mühendishane var mıydı diye merak etmedi. Biz Rus Bilimler Akademisi’nin ne zaman kurulduğunu merak etmiyoruz..” Doğan Kuban Hoca “21. Yüzyıl Köleliğine kırsal kültür köprüsü” yazısında gelişmişlik ekseninde kültürün rolünü irdeledi.
Başarının basit formülü
Uzun vadeli başarı nasıl sağlanır? Kolay bir yanıtı yok diyeceksiniz ama bir fizikçi bu konuya kafayı yordu ve basit bir formül geliştirdi. Başarının formülünü... Yani S= Qr Peki bu ne anlama geliyor? Sayfalarımızda...
Bebeğiniz Büyürken... Bu hafta başlattığımız yeni yazı serimizin başlığı bu. Bilim insanları bebeklerin çıkarttıkları sesleri, el kol devinimlerini, bakışları ve tepkilerini araştırdılar. Ve ilginç veriler elde edildi...
Aşı neden önemli?
Mustafa Çetiner Güncel Tıp’ta grip aşısı tartışmasını sürdürdü bu hafta da.. Aşılar ve ilaç şirketleri biliyorsunuz şu son günlerin en sıcak tartışma konularından. Bir doktor ve bilim insanı gözlüğünden konuyu tüm detayları ile işliyor Çetiner.
Üretim paradigması değişirken sanayileşmeye ne oldu? diye soruyor Bayram Ali Eşiyok ve Sanayi 4.0 evresinde Türkiye sanayisinin durumunu irdeliyor. Ali Akurgal, 5G’yi inceliyor: 2 yıl sonra ihale yapılsa fiyatı yarı yarıya düşer diyor.
Bilim ve Üniversite sayfamızda bu hafta Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Meltem Bilikmen’in kaleminden önemli bir konu var: Bilimsel gelişmeler halka nasıl daha iyi aktarılır? Algı yönetiminin iyi yapıldığı ve bilimsel gerçeklikten kolaylıkla sapılabildiği günümüzde konu daha da önem kazanıyor.
Bilim ve Beslenmede hangi yiyeceklerin kansızlığa daha iyi geleceğine ilişkin yazıyı da okumanızı öneririz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri, et, fasulye.. Tamam iyi hoş da bunlar nasıl tüketilmeli, hangi ürünün yanında yenirse etkisi azalır. Hangisinde çoğalır?
Hava ve Omega etkisi
Kış aylarındayız ama havalar bir türlü soğumuyor. Ve her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Biz de Prof. Mikdat Kadıoğlu’na rica ettik. “Hava havai bir şeydir. Normali falan yoktur. Meteoroloji okumadan iklim bilimci olunmaz” dedi ve bize hava-iklim meselesini anlattı. Aralık ayında Türkiye’yi saran sıcaklığın nedenini okuyacaksınız: Omega etkisi.. Çok önemli ve aydınlatıcı..
Avrupa Birliği 11 aralıkta Yeşil Sözleşmesinin bildirisini açıkladı. Sıfır karbondan, tarladan sofraya, binaların enerji ihtiyacının en aza indirilmesine kadar devrimci plan kabul edildi. Peki ya Türkiye? Erdal Musoğlu’nun yazısını kaçırmayın deriz.
Kültür Üniversitesi’nden Öğrenim Görevlisi Selen Çeliköz Türkiye’de kadın girişimciliği üzerine yazdı.
AY Işığı, kurtuluş tarihimizi aydınlatmaya devam ediyor. Mustafa Kemal'in Ankara'ya gelişiyle Heyeti Temsiliye'nin merkezi Ankara'ya taşınıyor. Ahmet Yavuz'un kaleminden.
Prof. Dr. Orhan Öztürk çocukta bilme merakının nasıl söndürüldüğü üzerine son derece önemli bir yazı kaleme aldı. Yılların deneyimi ve gözlemiyle, çok özgün bir yazı.. Atilla Erdemli ise geçen haftaki kapak konumuz Belirsizliği felsefi açıdan inceledi: Özgürlük için çok gerekli..
Conga dansı yapan şempanzeler, hemofili için yeni bir tedavi, dünyanın en derin vadisi, Mars’da kullanılabilir suların tespit edilmesi ve daha birçok konu Araştırma Gündemi sayfalarımızda
Hayvanlar Dünyası sayfamızın bu haftaki konuğu köpekler. Gördükleri nesnelerin sayısı değişince beyinlerinin tepkisinin de değiştiği tespit edilmiş. Peki bu ne anlama geliyor? Okumanızı öneririz..
2019 yılının son sayısını yaptık birlikte. Bir de baktık ki 196 sayıdır sizinle birlikteyiz. Katkılarınızla, desteklerinizle geçen 196 hafta. Heyecanımız ise dipdiri. Siz bu sayfaları okurken biz çoktan bir sonraki sayıyı hazırlamaya başlamış olacağız. Unutmayın biz Türkiye’nin aydınlanma yolculuğuna küçük de olsa bir katkımız olsun diye yola çıktık.
Siz de bu ekibin bir parçası olmayı ihmal etmeyin. Dergimizi okuyun, okutun... Dostlarınıza, fiyatını indirdiğimiz Dijital Abonelik hediye edin!
Güzel, mutlu, sağlıklı bir yeni yıl diliyoruz hepinize.