Yeni bela: Daha sık ve daha sıcak günlere hazırlanın

Editör ne diyor?

Son yılların en sıcak haziran ayını geçirdik. Yapılan araştırmalar ise çok daha vahim bir duruma işaret ediyor: İklim değişikliği Avrupa’daki mega-ısı dalgasını 5 kat daha muhtemel hale getirdi. Yani küresel ısınma olmasaydı bu sıcaklık dalgasının yaşanma ihtimali 5 kat daha az olacaktı.

Bu konuda bugüne kadar 200’ü aşkın araştırma yapıldı. Bilim insanları son 10 yıldır sürekli uyarıyorlar; “fosil yakıtları azaltıp yeni binalar inşa etmekten vazgeçin. 1,3 derecelik jeofiziksel ısınma taahhüdüne uyun” diye. Ne yazık ki politika belirleyicilerin öncelikleri arasına giremedi bu durum.

İşin bizim ülkemizi ilgilendiren boyutu, içinde bulunduğumuz Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin etkileri açısından en sıcak noktalardan biri olması. Konuyu farklı kaynaklardan siz okurlarımız için derledik. Türkiye ayağını uzmanlarla konuştuk.


Doğan Kuban’ın ilginç sorusu

Doğan Kuban Hoca da küresel ısınma tehdidi üzerine yazdı. Ve aslında son derece önemli bir soru ile konuyu gündeme getirdi: Yok oluş olasılığı korkusu insanlığı iyiliğe yönlendirebilir mi? Ne yazık ki toplum bu tehdidi ciddi olarak algılamıyor. Peki ne yapacağız?

Kara delikler her zaman ilgi çekmiştir. Evrenin ve gezegenimizin başlangıcına ilişkin gizlerin ilk ipuçlarının burada olduğu varsayılır. Bu konuda yeni birkaç keşif yapıldı. Çok ince bir diskin kara deliğin çevresinde çok büyük bir hızla dönmekte olduğu keşfedildi. Bu Einstein’ın özel genel Görelilik Kuramları’nın test edilmesinde de yeni bir adım. Konuyu dergimize taşıdık.

Geçen hafta başlattığımız “İnsan bedeninin bilinmeyenleri” başlıklı yazı dizimizde bu hafta konu vücudumuzun kontrol dışı garip davranışları.

Bilirsiniz çok uzun süreden beri Araştırma Gündemi adı altında bilim dünyasındaki yeni gelişmeleri kısa haberler şeklinde siz okurlarımıza aktarıyoruz. Bu hafta da ilginç konular var: Filistinlilerin Avrupa kökenli olduğundan, taş devrinde işlenen bir cinayete, beyaz köpekbalığının ilkel atalarının bulunmasına kadar...

Kulak cerrahisinde uluslararası başarımız

Kulak cerrahisi ve işitme kaybının tedavisi konusunda önemli çalışmalar yapan bir bilim insanımız var: Ankara Üniversitesi’nden Dr. Emre Ocak ve ekibi, bu alanda uluslararası bir otorite kabul edilen Politzer Derneği’nin ödülünü kazandı. Arkadaşımız Batuhan Sarıcan da Dr. Ocak ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

Müfit Akyos Yapay Zeka üzerindeki yazılarını sürdürüyor. Bu hafta Yapay Zeka’nın ahlakını kim temsil edecek sorusunu ortaya attı ve bu konuda Avrupa Birliği’nde yürütülen bir projeyi aktardı.

Tanol Türkoğlu da Facebook’un 2020’de çıkarmayı planladığı kriptopara Libra üzerine yazdı.

Bilim ve beslenme sayfasını konusu peynir. Tabii faydaları ve zararları ile birlikte...

Ve geometri

Ergun Akleman, Teksas Üniversitesi’nde görev yapan bilgisayar mühendisi bir arkadaşımız. Aynı zamanda hoş ve düşündürücü karikatürler de çiziyor. Akleman geçtiğimiz ay Kanada’nın Vancouver kentinde  düzenlenen Uluslararası Geometri Zirvesi’ne katıldı. Hem izlenimlerini hem de geometri dünyasının ilginç çözümlerini bizlerle paylaştı.

Biliyorsunuz Ahmet Yavuz, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı Kurtuluş Savaşı sürecinin ele aldığı bir seri yazıya başladı. Bu hafta Amasya’dan Erzurum’a geçiş günlerini yazdı.

Sağlıkta, Yağmur Kan’ın derlediği ilginç bir yazı var: Aslında normal dokularımızda bile kanser mutasyonları olduğu ile ilgili... Yazarımız Mustafa Çetiner’in yazısı kahvaltı hakkında.kahvaltının kapitalizm ile yaşantımıza girdiğini belirten Çetiner, bu öğünün sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili çeşitli araştırmaları özetliyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Melis Seray Özden lohusa sendromu ile nasıl baş edileceği üzerine yazarken, Erhan Karaesmen bilim ve mühendislik dünyası çıkışlı sanatçılar yazısını bu hafta da sürdürdü.

TÜBİTAK emekli uzmanı Selçuk Taral’ın “Avrupa Birliği Çerçeve Programlarında neden başarılı olamıyoruz?” başlıklı yazısı da yine bu haftaki dergimizde.

Atılım Üniversitesi’nden Dr. Savaş Mutlu dijital çağda işe alım konusunda yazdı.

Yeditepe Üniversitesi’nin Almanca eğitim veren bir meslek yüksek okulu açmasına ilişkin haberimiz de yine sayfalarımızda.

Her hafta olduğu gibi, Teknoloji Vitrini, İlginç Sorular, Bulmaca Sayfası ve daha birçok yeni bilim haberi ile yine dopdoluyuz anlayacağınız...

Aydınlanma yolunda sizlerin katkıları ile, beraber yol alıyoruz.

Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak üzere...

***

ÇYDD’li 15 öğrenciye daha hediye abonelik

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden (ÇYDD) burs alan 100 öğrencinin dijital dergi aboneliği isteklerini siz okurlarımıza aktarmıştık. Bu hafta da okurlarımız 14 gence dijital abonelik hediye ettiler. Biz de HBT olarak 1 öğrenciyi üstlendik.

5 öğrenciye dergi aboneliği hediye eden Özcan Oyan’a , 3 öğrenciyi abone yapan Deniz Güler, Sevmi Güler ve Yağmur Sönmez’e, 2 öğrenciyi üstlenen Mehmet Boran’a, birer öğrenciye abonelik hediye eden Burhan Uyan ve Durmuş Kökatmış’a desteklerinden ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen 2 okurumuza desteklerinden ve duyarlılıklarından ötürü sonsuz teşekkürler. Böylece bugüne kadar 80 öğrenci dergimizin yeni okurları oldu. Geriye kalan 20 öğrenci için desteklerinizi bekliyoruz. İlgilenenler için e-posta adresimizi tekrar edelim: [email protected]