Avrupa’nın ikinci uzay iletişim uydusu fırlatıldı

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Avrupa’nın ikinci uzay iletişim uydusu fırlatıldı

Avrupa'nın uzaydaki lazer iletişim ağı olan Avrupa Veri Aktarma Sistemi’nin (European Data Relay System) parçası olacak ikinci uydu fırlatıldı.

Diğer uzay araçlarından gelen fotoğraf ve verileri hızlı bir şekilde Dünya'ya ulaştıracak olan EDRS-C uydusu, Fransız Guyanası'ndaki uzay üssünden ateşlenen bir Ariane-5 roketi ile yörüngeye gönderildi.

EDRS-C, 2016 yılında yörüngeye yerleştirilen EDRS-A uydusuyla birlikte çalışacak. Avrupa’nın uzay internetini oluşturan ilk uydu Orta Afrika üzerine yerleştirilmişti, ikincisinin adresi ise bu noktanın biraz daha doğusu olacak.


Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Airbus ortaklığı ile kurulan iletişim sistemi, ağırlıklı olarak Avrupa Birliği'nin Sentinel-1 ve Sentinel-2 Dünya gözlem uyduları tarafından kullanılıyor. Bu uydular gezegenimizin fotoğraflarını çekiyor.

Bu tür uyduların, çektikleri görüntüleri Dünya'ya gönderebilmesi için bir radyo alıcı çanağının üzerinden geçene kadar beklemesi gerekir ve bu, bir saatten fazla sürebilen gecikmelere sebep olabilir. Sentinel ile EDRS uyduları, bu gecikmeyi kısaltmak amacıyla 1,8 Gigabit hızında lazer bağlantı ile birbirlerine bağlı olacak şekilde geliştirildi.

Doğal afetler gibi acil durumlarda uzaydan çekilen görüntülerin hızlı bir şekilde alınması önemli. ESA telekomünikasyon direktörü Magali Vaissiere, Sentinel uydularından elde edilen bir görüntünün 15 dakika sonra kullanıma hazır olmasının mümkün olduğunu ifade ediyor.

Sistemin üçüncü uydusu olacak EDRS-D'nin 2025'ten önce, Asya-Pasifik bölgesi üzerinde yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.

Kaynak: BBC