Astronotlar gelecekte uzayda şişirilebilir küçük kürelerde yaşayıp çalışabilecek. Tipik bir bilim kurgu fikri gibi, ama bu vizyon yakında gerçekleşecek. Bir test modülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlendi bile.
Amerikan uzay ajansı NASA, ilk kez UUİ’ye şişirilebilir bir yaşam modülü ekledi. Kısaca “Beam” (Bigelow Expandable Activity Module) olarak isimlendirilen modül katlı halde Texas’taki kontrol merkezindeki uzmanlarca uzay istasyonunun dışına bir robot koluyla monte edildi. NASA, Beam sayesinde dünya dışında yaşam olanaklarıyla ilgili yeni bilgiler edinebilmeyi umuyor.
UUİ astronotları iki yıl içinde insanların bu küre içinde kozmik ışından, olağanüstü sıcaklıklardan, uzay çöplüğünden ve meteoritlerden etkilenmeden yaşayıp, yaşayamayacaklarını test edecekler. Yeni yaşam bu ay şişirilecek. Beam uzmanlar arasında insanlı Ay ve Mars yolculuğu hazırlıkları için önemli bir adım olarak görülmekte. Şişirilebilir yaşam ve çalışma ünitelerinin uzaydaki uzun vadeli konaklamaları ucuzlatması bekleniyor. Örneğin katlanabilir oluşları ve metal konstrüksiyonlara kıyasla daha hafif olmaları nedeniyle, Mars misyonu için gerekli tedarik uçuşları önemli ölçüde azaltılabilecek.
Kullanılan hafif malzemelere rağmen Beam yine de 1,3 ton ağırlığında ve “paketli” halde aşağı yukarı 2,16 metre uzunluğunda ve çapı ise 2,36 metre. Test balonu şişirildikten sonra yaklaşık 4,01 metre uzunluğunda ve 3,2 metre çapında olacak. 16 metreküplük hacmiyle küçük bir oda kadar. Özel bir uzay yolculuğu firması olan Bigelow-Aerospace’ın bir projesi olan Beam, NASA’nın işbirliğiyle geliştirildi. Beam iki yıllık test süresinden sonra UUİ’den ayrılacak ve dünyaya düşerken atmosferde korlaşacak.
Kaynak: www.space.com/32600-beam-experimental-inflatable-room-space-station.html