Ay’a “adım atan” dördüncü ülke İsrail oluyor

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar

Ay’a insansız uzay kapsülü gönderen İsrail; Sovyetler Birliği, ABD ve Çin’den sonra Dünya’nın tek uydusunun yüzeyine kontrollü iniş yapmayı başaran dördüncü ülke olmaya çok yakın.

Çamaşır makinesi büyüklüğündeki Beresheet isimli kapsülün, dün itibariyle gerçekleşen fırlatma anından 34 dakika sonra roketten ayrıldığı ve yoluna başarıyla devam ettiği belirtildi.

Beresheet, 11 Nisan’da Ay’ın karanlık yüzüne inmeden önce Dünya’nın yörüngesinde iki ay kadar (6,5 milyon kilometre mesafe kat ederek) dolaşacak. Kontrollü iniş, İsrail Uzay Ajansı (ISA) mühendislerinin yanı sıra NASA ve Weizmann Enstitüsü’nün yetkilileri tarafından da takip edilecek.


Beresheet’in Ay’ın yüzerinde manyetizma ve jeoloji çalışmaları yapacağı ve fotoğraflar çekeceği belirtildi.

Proje için NASA destekli SpaceX’ten de destek alınmış durumda. Öyle ki Beresheet’in Florida’daki Canaveral Burnu’ndan fırlatılması, Falcon-9 sayesinde gerçekleşti.

İlk defa hükümet fonlu değil de özel sektör (SpaceIL ve İsrail Uzay Endüstrileri) destekli ve tamamı bağışlardan oluşturulan bir girişimin Ay’a araç indireceği belirtilirken projenin maliyeti 100 milyon dolar olarak açıklandı.

İsrail’in uzay aracının ismi olan “Beresheet” ise Türkçede “başlangıç” anlamına geliyor.

Batuhan Sarıcan / [email protected]

Kaynakça:

https://www.theguardian.com/world/2019/feb/22/israel-first-lunar-lander-blasts-into-space-florida-spacex-beresheet

https://www.bbc.com/news/science-environment-47313486

https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-spacecraft-Beresheet-ready-for-take-off-581121