Başka gezegenlerde koloni kurmalı mıyız?

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Başka gezegenlerde koloni kurmalı mıyız?

Bir sonraki durak Mars.. .Uzay acenteleri ve özel şirketler önümüzdeki 10 yıl içinde Kızıl Gezegene insanları kalıcı olarak yerleşme planları yapıyorlar. Bu misyonun teknolojik zorlukları da teker teker aşılıyor. Haliyle şu soruyu sorma zamanı geldi: Başka bir dünyayı ele geçirmeye hakkımız var mı?

Bir çok etik ikilem gibi, bu soru da geliyor haklara dayanıyor: Diğer gezegenlerdeki yaşamlar Dünya yaşamıyla aynı haklara sahip mi? Ya sadece mikroplar varsa? Ya eğer hiç hayat yoksa?

İnsanlar, bozulmamış gezegenlere çamurlu ayak izlerini bırakma, gelecekteki uygarlıkları daha ortaya çıkmadan yok etme hakkına sahipler mi?


Güney Karolina’da Clemson Üniversitesi’nden felsefeci Kelly Smith, “Hepsinin geri planındaki fikir şu: Bu evrenin doğal bir süreci, insanlar da içeri dalar ve dağıtırlar.” Ancak Smith şunu da ekliyor: İnsanlar da doğal hayatın bir parçası ve yaptığımız her şey o kadar da kötü değil. Dolayısıyla başka bir gezegene insanların yerleşmesi doğanın görkemini bozmak yerine daha da yüceltebilir.

Tabii bu dikkatli olduğumuz anlamına gelmiyor. Şimdi bile bir uzay aracını Ay ya da başka bir gezegene gönderirken temizlik ve hijyene çok özen gösteriliyor çünkü Dünya yaşamı ile kirlenmesinden kaçınmak gerekiyor. Başka bir gezegene insanları yerleştirmek insanlık açısından büyük bir adım. Hatta sıçrama olarak da adlandırabiliriz. Ama sorun kirlilikten öte...Bu kolonileşme beraberinde o gezegendeki yerli organizmayı aşırı derecede zorlamak ya da ortadan kaldırmak anlamına da geliyor.

Mars’ta, en olası yaşam biçimleri mikroplar. Kaliforniya’da SETI Enstitüsü’nden biyolog Margaret Race, “ biz kendi dünyamızdaki mikropları zaten sürekli olarak böcek ilaçları, antibiyotikler ve sabunla öldürmüyor muyuz?” diye soruyor Dünya dışındaki gezegenlerdeki mikropların yok edilmesi insan uygarlığının genişlemesinin yanında sadece küçük bir bedel gibi görünüyor. Zaten Smith de “Marsta yeni bir insan topluluğu yaratmak uğruna Marslı mikropları yok ettiğimizde, elde ettiğimiz, kaybettiğimizin o kadar üzerinde bir değer olacak ki sözü edilmeye bile değmez” diyor.

Yine de başarılı bir uygarlık yaratma sorumluluğumuz var ve bu, bizi kendi şimdiki dünyamıza nasıl davrandığımızı, onu nasıl değiştirdiğimizi sorgulamaya da yöneltiyor. Eğer tüm gezegeni sadece kendi yaşam alanlarımız uygun hale getirmek için dönüştürürsek o zaman doğru olanı yapmamış oluruz. Dünyayı önce yaşanmaz hale getirip ardından cansimidi gibi başka bir gezegene sarılmak etik olarak kabul edilebilir bir şey değil.

Derleyen: Özlem Yüzak

Kaynak