Hindistan’ın Ay yolculuğu başladı

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar

Bugün Hindistan’daki uzay merkezinden fırlatılan Chandrayaan 2’in 7 Eylül’de Ay’a inmesi bekleniyor. Chandrayaan 2 ile gönderilen keşif aracı, Ay'ın güney kutbunda inceleme yapacak.

Uzay aracının ilk olarak Mayıs ayında fırlatılması planlanmış ancak İsrail'in Nisan ayındaki başarısız Ay görevinden sonra daha fazla güvenlik kontrolü için ertelemeye gidilmişti. İkinci bir erteleme de, 14 Temmuz'da yine güvenlik sebebiyle yapılmıştı.

Chandrayaan 2 görevi başarılı olursa, eski SSCB, ABD ve Çin’in ardından Hindistan, Ay'a güvenli bir şekilde uzay aracı indirebilen 4. ülke ve Hindistan’ın kaşifi, bugüne kadar Ay’ın güney kutbuna en yakın mesafede inceleme yapan keşif aracı olacak.


Ay'ın yörüngesindeki uydular bu bölgedeki toprakta su moleküllerine dair bulgular tespit ettiği ve sürekli gölgede kalan kraterlerde gizlenmiş buz kütleleri bulunabileceği ihtimali nedeniyle güney kutup bölgesi bilim insanların ilgisini çekiyor. Keşif aracı, ay toprağının temel bileşimini analiz için bir çift spektrometre bulunuyor.

Kaynak: Science News