Ay’a ilk ayak basılmasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Tam da bu süreçte Hindistan, Ay’da inceleme yapmak üzere Chandrayaan-2 aracını fırlattı. Yolculuğu devam ediyor. Sadece Hindistan değil bugün ABD’den Rusya ve hatta İsrail’e kadar birçok ülkenin gözü, Ay’ı evrenin keşfinde bir üs olarak kullanmakta. Biz de kapağımıza Ay’ı taşıdık. Yazarımız Batuhan Sarıcan, konuyu farklı perspektif, haber ve grafiklerle zenginleştirerek evrenin keşfine yönelik ilk adımımız olan Ay’ın, uzaya yerleşimdeki önemi ve geleceğini işledi.
Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi ise yine dopdolu. Kadın algısının 70 yılda nasıl değiştiği, yaşlıların sosyal medya sayesinde yaşama nasıl sarıldığı, kalbimizi iyileştirebilecek yeni hücre keşifleri gibi bilim gündemine dair güncel haberleri bu sayfalarda bulacaksınız.
Bilincin tanımı halen tartışma konusuyken bilincin var olup olmadığını anlamaya yönelik bazı yaklaşımlar geliştirildi. Reyhan Oksay’ın kaleminden okuyacağınız yazı oldukça zihin açıcı. Bu arada beyin nöronları üzerine ilginç bir deney de sayfalarımızda: Farelerde bazı nöronlara “dokunularak” halisünasyon yaratıldı.
Yine Batuhan, günümüzde sıkça tartışılan ve dünya çapında anayasalara giren doğa hakları meselesini irdeledi. Sevda Deniz Karali ve Murat Altaş’ın derlemelerinde ise, daha az etin dünyayı kurtarıp kurtaramayacağı tartışmasına ve iklim değişikliğine karşı genetik çözümlere odaklanılıyor.
Yapay zekâda etik tartışmaları sürüyor
Harvard Hukuk’tan Profesör Yochai Benkler’in, teknoloji şirketlerinin, kendi çıkarları uğruna yapay zekâ (YZ) araştırmalarına müdahil olmasının, etik sorunlarına yol açtığını ifade ettiği yazısına dergimizde daha önce yer vermiştik. Bu sayımızda ise yazarımız Müfit Akyos, kaleme aldığı “YZ Etiği ve ‘Etik Aklama” yazısıyla tartışmaya yeni bir boyut kazandırıyor.
Atılım Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meltem Huri Baturay ise Z kuşağı kampüsleri işgal ederken, üniversitelerin buna ne kadar hazır olduğuna dair bir bakış açısı sunuyor. İKÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Ethem Tarhan, sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet olaylarına karşı çözüm önerilerinde bulunuyor.
Dünya Bilim Sanat Akademisi’nin düzenlediği toplantıda konuşan BAU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç ise, Meltem Bilikman’ın sorularını yanıtlıyor: "Multidisipliner bilim akademilerine katılmanın önemi”.
Doğan Kuban hocamız da yine engin bilgi birikimini bizimle paylaşarak cep telefonları üzerinden konuştuğu yazısında tarladan başlayarak teknoloji üretmenin gerekliliğine değinerek kafamızda geleceğe dair soru işaretlerinin belirmesine neden oluyor. Biz nasıl üretiriz sorusu, hocanın yazısının odağında yine... Tanol Türkoğlu da klasikleşen köşesi Dijitalem’de “Facebook=Dijital Mezarlık!” başlığı altında tarihi notları ve fütüristik vizyonuyla dijital alemin nabzını tutmaya devam ediyor.
Tekno-Vitrin, ilginç sorular ve bulmaca gibi klasikleşen bölümler, sizi yine HBT sayfalarında bekliyor.
Türkiye’nin haftalık bilim, teknoloji, kültür ve eleştirel düşünce dergisi HBT, sizi her hafta dopdolu ve yenilenen içeriğiyle karşılamak için canla başla çalışıyor.
***
ÇYDD’li 100 genç kampanyamız sona erdi
ÇYDD’den burs alan 100 öğrenciye dijital abonelik çağrımıza sizlerden gelen güzel destekler sonucu 100 gencimizi de yeni okurlarımızın arasına kattık. Bu arada öğrencilerden yeni başvurular da oldu. Mete Kayıhan 3 öğrenciye, İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki okurumuz 10 öğrenciye, yine iki okurumuz 2'şer öğrenciye ve bir okurumuz da 1 öğrenciye dergi aboneliği desteğinde bulundu.
Siz okurlarımızın ilgi ve destekleri bizim için çok değerli. Ülkemizde bilim okuryazarlığını artırmaya yönelik çabalarımızda bundan sonra da beraber olmak dileğiyle...