SpaceX, parasını ödeyen iki kişiyi Ay’a gönderecek

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
SpaceX, parasını ödeyen iki kişiyi Ay’a gönderecek

SpaceX'in CEO'su Elon Musk geçtiğimiz gün, iki kişiyi Ay'a göndermeyi planladıklarını açıkladı.

Bu görev, eğitimli NASA astronotları için değil, ödeme yapan iki müşteriye özel olacak. Musk, yolcuların yüklü miktarda para ödediğini söyledi.

"Önemli gelir kaynağı"


Yolculuk, Falcon Heavy roketiyle fırlatılacak olan Dragon 2 -diğer bir adıyla Mürettebatlı Dragon- uzay aracı ile gerçekleşecek. 2018 yılının ikinci çeyreğinde planlanan yolculuğun zamanında yapılıp yapılmayacağı ise tartışmalı. Çünkü Musk, 2011 yılında insanları üç yıllığına uzaya göndermeye söz vermiş ancak bu yolculuk gerçekleşmemişti.

İsimleri gizlenen ve birbirini tanıyan iki yolcu, bu yılın sonuna doğru bir ön ​​eğitimden geçecekler.

Musk, seyahatin ücreti konusunda bilgi vermedi ancak Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir mürettebatın maliyetinden biraz daha fazla olduğunu söyledi. Yani bu seyahat için bir bilet, yaklaşık 80 milyon dolar. Bu da şirket için "önemli bir gelir kaynağı" olabilir.

"Risk sıfır değil”

Ayın etrafında yolculuk yaklaşık bir hafta sürecek. Dragon 2 uzay aracı, otomatik ve sürücüsüz bir araç. Ancak, acil bir durum söz konusu olursa yolcular kontrolü ele almak ve sorunu gidermek zorunda kalabilir. Musk'a göre yolcular sorun gidermede başarılı olabilirler. Uzayda daha rahat iletişim kurmak için, Dragon 2'nin iletişim sisteminde bazı değişiklikler yapılıyor.

Ödeme yapan müşteriler, yolculuğun riskli olduğunu kabul etmişler. Musk, "Riski en aza indirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Uzay uçuşu, doğal olarak tehlikeli ve ticari uzay yolculuğu için insanların güvenliğini sağlayacak yasal bir düzenleme yok. 2004'te kabul edilen "Space Launch Amendments Act" özel sektöre dair bir düzenleme içermiyor. Federal Havacılık Kurulu, bunun gibi ticari amaçla yapılan insan taşımacılığı konusunda endişe duyduğunu ve gelecekte düzenlemelerle ilgileneceğini açıkladı.

NASA destek oldu

Elon Musk, projenin Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın işbirliği ile hayata geçirileceğini söyledi. NASA'ya teşekkür eden Musk, "Onlar olmasaydı bu hayali gerçekleştiremezdik" dedi.

SpaceX zaten, NASA'nın 'Ticari Mürettebat Geliştirme Programı'nın (CCDev) parçası olarak, insanlı kullanıma uygun Dragon 2 aracının geliştirilmesi ve başarılı bir şekilde kullanılması için sözleşme imzalamıştı. Dragon 2 uzay aracı, insanları Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşımak ve geri getirmek üzere NASA için geliştiriliyordu.

SpaceX, birden fazla Ay yolculuğu gerçekleştirmeyi planlıyor. Diğer uçuş ekipleri ise şimdiden gelecek gezilere katılmakla ilgilendiğini belirtti.

Musk, "Gelecek yıl uzay turizminin büyük yılı olacak. Bu gerçekten heyecan verici bir görev olmalı. Umarım insanları derin uzaya göndermek, tüm dünyada heyecan yaratır" dedi.

İleri okuma: http://www.theverge.com/2017/2/27/14754404/spacex-moon-mission-2018-elon-musk-announces-private-citizen-passengers