NASA dönüm noktası niteliğindeki bir aracı uzaya gönderdi

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar Toplum

Türünün ilk örneği yeni bir göreve başladı. Araç, metal açısından zengin bir asteroiti keşfedecek. Adını16 Psyche asteroitinden alan uzay aracı Psyche, Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağına ulaşacak ve 16 Psyche ile buluşmak için spiral bir güzergah izleyecek ve 2 milyar milden fazla yol kat edecek.

Asteroit Psyche, 1852'de İtalyan gökbilimci Annibale de Gasparis tarafından keşfedildi ve adını Yunan ruh tanrıçasından alıyor.


Bilim insanları, Dünya'dan yapılan gözlemlere dayanarak asteroit hacminin %30 ila 60'ının açıkta kalan nikel-demir çekirdekten oluştuğunu düşünüyor. Güneş sistemimizin ilk oluşumu sırasında var olan eski bir gezegen gövdesinin kalıntı çekirdeği olduğuna inanılıyor ve kendi gezegenimizin çoğunlukla gizemli çekirdeğine benzetiliyor.

NASA program bilimcisi Sarah Noble, "Bu, bir gezegenin başka hiçbir şekilde araştıramayacağımız bu tür temel yapı taşı hakkında bilgi edinmek için Güneş sisteminin bize sunduğu gerçekten harika bir fırsat" dedi.

Uzay aracının asteroite ulaşması yaklaşık 6 yıl sürecek ve 26 ay boyunca uzay kayasının etrafında dönecek. Görevin toplam maliyetinin, fırlatma maliyeti hariç, 850 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Psyche misyonunun baş araştırmacısı ve Arizona Eyalet Üniversitesi'nden profesör Lindy T. Elkins-Tanton, bu keşfin, bilim insanlarının gezegenlerin, özellikle de Dünya'nın nasıl oluştuğunu anlamalarına yardımcı olacağını söyledi.

“Dünya'yı, gezegen oluşumundan kaynaklanan bir pasta gibi düşünün, dolayısıyla tüm malzemeler karıştırıldı, ısıtıldı ve sahip olduğumuz bu çok katmanlı gezegen haline getirildi, ancak ana unsurlardan biriyle, çekirdeğin metal bileşenleniyle hiç tanışmadık” dedi Elkins-Tanton.

Dünya ile benzerlikler

Pek çok karasal gezegen, metalik çekirdekler de dahil olmak üzere, Dünya ile benzer nitelikleri paylaşıyor. Ancak Dünya'nın çekirdeği yüzeyin yaklaşık 2.800 mil altında, bu da onu şu anda matkaplar ve bilimsel aletlerle fiziksel olarak çalışmak için aşılmaz derinliklere ve baskılara sokuyor.

Bu, Psyche asteroitinin bilim insanlarına, çekirdeğine tünel açmaya gerek kalmadan bir gezegenin merkezine girme konusunda nadir bir fırsat sunduğu anlamına geliyor; bu, alandaki uzmanlar tarafından son derece nadir görülen bir başarıdır.

Psyche uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi yakınlarında fırlatılmaya hazırlanıyor.

Psyche misyonu ekibinde yer alan ve MIT'de gezegen bilimleri profesörü Benjamin Weiss, "Dünya'nın çekirdeği Güneş'in yüzeyinden daha sıcaktır, bu yüzden oraya gitmek çok daha zordur" dedi. "Ve aşağıya bir sonda gönderebilseniz bile, onunla nasıl iletişim kuracağınızla ilgili sorunlar olacaktır, yaşamımız boyunca, neredeyse kesin olarak, Dünya'nın çekirdeğine herhangi bir görev göndermeyeceğiz."

Weiss ayrıca bu görevin bilim insanlarının, demir asteroitlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını, çünkü onları uzaktan inceleyerek veya Dünya'ya düşen birkaç demir meteor parçası aracılığıyla onlar hakkında çok az şey bildiklerini söyledi.

Elkins-Tanton, "Uzay keşfi, binlerce kişiden oluşan ekiplerin birlikte harika şeyler yapabileceği olumlu bir geleceğin öyküsüdür" dedi. "Dünyamız kırılgandır, giderek daha fazla öğrendiğimize göre, kaynak çıkarmanın aşırı derecede zarar verici olduğunu ve bu kaynakların bir kısmını bunun yerine uzaydan alabilseydik harika olmaz mıydı?"

Kaynak: WP