Ruslar’ın Luna-25 ay aracı, yüzeye çarpıp parçalandı

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim
Ruslar’ın Luna-25 ay aracı, yüzeye çarpıp parçalandı

Rusya'nın, neredeyse yarım asır sonra yeniden Ay’a gönderdiği Luna-25 uzay aracı, yumuşak iniş yapamadı, Ay yüzeyine düşüp parçalandı.

Ay yüzeyine inişi pazartesiye planlanmıştı, ancak bugün Ay’ın yörüngesine girmeye çalışırken "acil durum" bildirildi ve insansız uzay aracıyla bağlantısının kaybolduğu ve bir ön analiz yapılacak aracın yüzeye çarptığı açıklandı. Kazanın, uzay aracının hesaplardan sapması ve kontrolsüz bir yörüngeye girmesinden sonra meydana geldiği bildirildi.

Moskova, Ay'ın buzlu güney kutbuna yumuşak iniş yapan ilk ülke olma yarışında tarih yazmayı umuyordu. Ay misyonu, Rusya'nın 1976'dan bu yana, Sovyetler Birliği ve ABD'nin Soğuk Savaş sırasında uzay hakimiyeti için derin bir rekabet içinde olduğu dönemden bu yana ilk kez aya iniş girişimi oldu.


Cumartesi günü Roscosmos, Moskova saatiyle 14:10'da aracın iniş öncesi yörüngeye girmesini isteyen bir komut gönderdiğini, ancak "uzay sondasında gerekli parametrelere uygun olarak manevra yapmasına izin vermeyen" bir acil durum meydana geldiğini söyledi.

İnsansız uzay aracı, yerel saatle 11 Ağustos'ta Rusya'nın doğu Amur bölgesindeki Vostochny kozmodromundan havalanmıştı.