Ve güneşimiz uyandı!

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Ve güneşimiz uyandı!

29 Mayıs 2020’ye ait bu fotoğrafta, 2017 sonbaharından bu yana yaşanan en büyük ışın patlaması görülüyor. Işının uzantıları özellikle de güneşin sol üst kenarında çok belirgin. Bu parlama güneşimizin yeniden uyanışını ve yeni bir etkinlik döngüsünü müjdeleyen güneş lekelerinden çıkıyor.

Güneşimizin etkinliği bir döngüyü takip eder. 11 yıllık bir arayla sakin bir evre ve çoğalan güneş lekeleri yaşanır. Güneş maksimumu yaklaştığında sık sık güneş fırtınaları yaşanır. Bu dönemde uydular ve iletişim sistemlerinde bozukluklar yaşanırken, güneş etkinliklerinin en düşük olduğu zamanlarda da iklimde soğuma meydana gelebilir. Ancak burada sorun şu: bir güneşim maksimuma mı yoksa minimuma mı ulaştığı sonrasında anlaşılabiliyor. Bu yüzden astronomların güneşimizi sürekli takip etmek zorundalar. Son aylarda güneşimizin göreceli olarak minimuma ulaştığı sanılıyordu. Fakat Solar Dynamics Observatory (SCO) gözlemevinin görüntülerinde, güneşin arka yüzünde büyük bir güneş lekesi grubunun oluştuğu görülüyor. Manyetik açıdan son derece etkin olan bu bölgeler dünyamızdan henüz görülmese de güneşin dönüşüyle bize doğru yöneleceklerdir diyor araştırmacılar.

Yeni güneş lekelerinin etkin olduğu, 29 Mayısta alınan görüntülerden anlaşılıyor. Bu resimde güneşin sol üst kenarında M sınıfı güneş püskürtüsü seçiliyor. Bu ışın patlaması ikinci büyük kategoriye aittir. Her ne kadar türünün en kuvvetlisi olmasa da 2017 sonbaharından bu yana ki en büyük ışın patlaması diyor NASA. Bu da güneşimizin yeniden uyanarak daha büyük bir etkinlik evresine gireceği anlamına gelebilir. Eğer bu tahmin kanıtlandığı taktirde, bu 25. güneş döngüsünün başlangıcı olacak.


Kaynak