Lagrange görevi: Güneş fırtınaları için erken uyarı sistemi

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Lagrange görevi: Güneş fırtınaları için erken uyarı sistemi

Carrington Olayı olarak bilinen 1859’daki güneş fırtınasının dünyaya önemli jeomanyetik etkileri olmuştu. Kuzey Işıkları’nı Küba gibi uzak bölgelerde görülebilir hale getiren bu güneş fırtınası telgraf hatlarını da etkilemiş, operatörler ekipmanlardan kıvılcımlar çıktığını bildirmişlerdi. O dönemde hayatı pek etkilemeyen bu olayın bugün gerçekleşmesi durumunda şehir merkezlerinde elektrik kesintileri olabilir, GPS ve uydu iletişimlerini riske atabilir.

Bu nedenle, 100-200 yılda bir olabileceği belirtilen bu tür güneş fırtınaları için bir erken uyarı sistemine sahip olmak güç ünitelerinin korunması ve iletişimin sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınabilmesi açısından önem taşıyor.

Mevcut durumda, güneşteki rüzgar ve plazma hareketliliğini gözlemleyerek dünyayı etkileyebilecek bir güneş fırtınasından birkaç saat ila birkaç gün öncesinde haberdar olabiliyoruz fakat güneşin bütününün görüntüsüne sürekli olarak sahip değiliz ve görünmeyen kısımda oluşabilecek tehlikeler de var. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından planlaması yapılan, güneşin tamamının görüntüsünü kesintisiz olarak almaya yönelik uzay görevi bu durumu değiştirebilir. Lagrange görevi olarak adlandırılan proje, ismini uydunun konuşlanacağı 5. Lagrange noktasından alıyor.


Güneş fırtınalarını gözlemlemekle görevlendirilecek uydunun bu fırtınalara karşı dayanaklı olması gerekiyor. Mevcut uzay araçlarının zorlu koşullarda kendilerini güvenli moda alarak faaliyetlerine ara verdiklerini belirten Kraft, planladıkları uydunun her durumda etkin halde olmasının gerekeceğini ve bu amaçla Carrington Olayı’ndakinden daha güçlü güneş fırtınalarına dayanmasını sağlayacak bir koruma sistemi geliştirmekte olduklarını ifade ediyor. Uzay aracının, zorlu koşullarda da görevine devam edebilmesi için görüntüde bozulmaya neden olan yüklü partikülleri tespit edip silmesi de gerekecek ve bu işlem için yapay zekâ kullanılması planlanıyor.

Henüz erken aşamalarında olan bu uzay görevi tasarısının, onaylanması durumunda uçuşun 2025’te gerçekleşmesi öngörülüyor.

Faal durumdaki gözlem uydularından önemli bir kısmının birkaç yıl içinde ömrünü dolduracak olması Lagrange görevinin zamanlamasını daha da önemli hale getirmekte. Almanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu ülkelerin projeyi desteklendiğine dair açıklamalar olduğunu belirten Kraft, onayın verileceğine dair umutlu.

Kaynak