Yeniden programlanabilir ilk uydu yörüngede

Fizik ve Uzay Son Dakika Bilim
Yeniden programlanabilir ilk uydu yörüngede

İster hava durumu olsun, ister iletişim veya GPS, artık uydu olmadan hiçbir şey yapılamıyor. Uydular bilgi alışverişini kolaylaştırdığı gibi dünyadaki süreçlerin takip edilmesinde yardımcı oluyorlar ve ulaşılması zor olan yerleri haritalandırıyorlar. Dünyamızın etrafında şu sıralar neredeyse 3400 tane etkin uydu dönüyor. Şimdi ise bunlara yeni bir uydu daha ekleniyor.

Fransız Guayana’sından fırlatılan Eutelsat Quantum’un özelliği , çalışır vaziyetteyken yeniden programlanabiliyor olması. Yörüngedeyken dünyadan yeniden programlanacak olan uydu yeni görevleri yerine getirebilecek. Eutelsat Quantum yazılımla yeniden programlanabilen dünyanın ilk ticari uydusu. Yeni uydu elektronik olarak dönebilen bir alıcı antene sahip ve 8 bağımsız, yeniden yapılandırılabilen ışın gönderiyor Ku-Band ile. Önceki telekomünikasyon uydularının aksine, bu radyofrekans ışınlarını dünyanın üzerindeki sabit alanlara yönlendirmez, bunun yerine yönelimlerini ve dolayısıyla telekomünikasyon kapsamını esnek bir şekilde değiştirebilir. Bu şekilde uydunun radyo emisyon konilerini neredeyse gerçek zamanlı olarak hareket ettirmesini ve örneğin, hareket halindeki gemilerde veya uçaklarda bulunan yolculara bilgi iletilmesini sağlıyabilir. Buna ek olarak girişim alanlarına veya kasıtlı blokajlara esnek bir şekilde tepki verebilir ve ayrıca iletim konisinin yoğunluğunu artan veri yüküne uyarlayabilir.

Ariane-5 roketiyle fırlatılan uydu 36.000 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra güneş panellerini açtı ve dünyadaki çalıştırıcısıyla iletişime geçti. Uydu 15  yıl boyu dünyanın yörüngesinde kaldıktan sonra dünyamızdan güvenli bir mesafede imha edilecek.


Kaynak