D’Rose sabunlarına “Avrupa’nın En İyileri Altın Kalite Ödülü”

Haberler
D’Rose sabunlarına “Avrupa’nın En İyileri Altın Kalite Ödülü”

Isparta Gülü’nden sabun üretmekle başlayarak işe koyulan Fatma Baş Köse - İlhan Köse’ye, Avrupa’dan aldıkları 3 kalite ödülünden sonra şimdi de 4. ödül geldi: Avrupa’nın En İyileri Altın Kalite Ödülü.

Sabun deyip geçmeyin. Sabun var sabun var. Eğer bir üretici 4. kez Avrupa’dan başarı ve altın kalite ödülü alıyorsa duracaksınız. İki genç karı koca girişimcilikleri ve ayrıntılı araştırmacılıklarıyla bir küresel başarıya imza atıyorlar. Eczacı Fatma Baş Köse ve eşi İlhan Köse 10 yıl bile olmadan, giriştikleri iddialı projelerinde başarılarını kanıtladılar. İlhan Köse üniversitede müzik bölümü öğretim üyesi aynı zamanda. Kısa sürede öyle bir başarı sağlamışlar ki, Avrupa’dan peş peşe üç altın madalyalarına lir dördüncüsünü kattılar.

Isparta’nın gülleri (Rose damascena) meşhur biliyoruz. Tabii gül yağı, gül suyu, gül reçeli... Şüphesiz gül sabunu da var. Fakat bizim konumuz gül sabunu her şeyden çok farklı. Üzerinde çok titiz çalışılmış, Isparta Üniversitesi Göller Bölgesi Teknoparkı'nda sürekli araştırması yapıldıktan sonra, çeşitli seçeneklerle doğal olarak üretilmeye başlamışlar sabunlarını. Hepsi elle, sabunların kalıp kesimleri de. Saç dökümüne karşı biberiyelisi, güllüsü, narlı-karanfillisi, lavantalısı, kekik-limonlu, kakao-vanilyalı, tarçın-zencefillisi, ardıç katranlısı, arganlısı, kayısı-ballısı... Ve hamam cinsi...


Hepsi doğal içeriğe sahip. Hikayeleri evde mutfakta 2007’de başlıyor, tabii ki eczacı Fatma Hanım ile. Arkasında da babasının yoğun teşviki var. Bugün geldikleri nokta büyük bir başarı, lüks sabun kategorisinde üretim yapıyorlar. Makine yok, hepsi elle kesim! Isparta gülünün içeriği zengin. Gülyağları ve suları da var. Ayrıca palmiye, tatlı badem, fındık, çörekotu, üzüm çekirdeği gibi yağlarının özellikleri açıklanmış. Güzel bir web siteleri var. Çeşitli sabunlarının içinde neler var hepsini ilan ediyorlar: http://drose.com.tr/online/

Frankfurt’ta 2014’te 170 ülke oylamasıyla, BID (Business Initiative Directions) ödüllerinde “Altın Kategori”de yarışmışlar ilk kez ve “Uluslararası Toplam Kalite Yönetimi Ödülü” almışlar. Yine aynı yıl şirketleri “2014 basın yüzü” seçilmiş. Bunun yanısıra onur üyeliği ve oy kullanma, uluslararası jüriye şirket önerme hakkı kazanmışlar. 2015 haziranında ise Londra’da ESQR (European Society for Quality Research- Switzerland) tarafından, “kalite yönetimi adına sağlamış olduğu katkıları” için, “European Quality Achievement – Avrupa Kalite Başarı Ödülü”nü alıp gelmişler... 24 Ekim 2015’te de, Paris’te “World Quality Commitment – Dünya Kalite Taahhüt Ödülü” gelmiş. Şimdi de dördüncü ödüllerini haziranın başında almaya gidiyorlar.

İlk aldıkları ödül için "2 yıllık gizli denetim sonucunda ödüle layık görüldük. Müşteri gibi gelen insanlar bizi denetlemiş" diyor. Ürünleri konusunda, doktor, eczacı ve biyologlarla tamamen gönüllü denekler üzerinde araştırma yaptıklarını belirtiyor.

IspartaGulu

"Bölgemizde yetişen Isparta gülü, dünyaca meşhur. İlk hedefimiz gülü dünyaya tanıtmak olduğu için tamamen doğal ürünlerle yola çıktık. Gül yağlı, gül sulu, gül yapraklarıyla bitkisel yağlarla donatılmış tamamen doğal sabun yaptık, dünya pazarına sunduk. Ardından cilt bakım kremleri çıkarttık. Bunlar hep uzun soluklu araştırmalar sonucunda hayata geçirildi” diyorlar ve ürünlerinin çeşitli deri sorunlarına iyi geldiği konusunda da sertifika çalışmaları içindeler. Fatma Köse, ayda 30 bin civarında el yapımı sabun üretebildiklerini belirtiyor.

Bu ödüller, yaptıklarını ARGE ve kalite odaklı çalışmalarının hediyesi olarak kendilerine geri dönünce, şüphesiz ki büyük bir teşvik olmuş çalışmalarına.

Isparta’da tabii ki öncelikleri gül, ama bölgenin yerel bitkelerini hedeflemişler. Formülasyonlarını deneme yanılma, etkisin ölçme gibi yöntemlerle uzun sürede geliştiriyorlar. Kullandıkları yağlarının hepsi kendi tesislerinde çıkarmayı hedeflediler, kolay gelsin diyoruz.

HBT