Alzheimer: Yeni bulgular daha iyi tedavinin yolunu açacak

Sağlık Son Dakika Bilim
Alzheimer: Yeni bulgular daha iyi tedavinin yolunu açacak

Cambridge Üniversitesi bilim insanları Alzheimer hastalının gelişim süreci hakkında yeni bilgiler edindiler. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma sonucuna göre beyinde biriken ve bilişsel yetinin zayıflamasından sorumlu toksik protein, çok erken bir zamanda yayılıp on yıllar içinde birikiyor. Sonuçlar daha iyi tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olabilecek.

Tau ve Beta-Amyloid proteinleri uzun bir süredir Alzheimer hastalığıyla ilişkilendiriliyor. İki protein de beyinde yayılarak, beyin hücrelerinin ölmesine ve beynin küçülmesine yol açan topaklanmaları oluşturuyor. Bu gelişme ise bellek kaybına, kişilik değişimine ve diğer semptomlara neden  oluyor. Bilim insanları bu proteinlerin belli başlı bir beyin bölgesinde oluştuktan sonra kanserdekine benzer bir şekilde diğer bölgelere yayıldığını düşünüyorlardı. Bu durum özellikle farelerde gözlemlenmişti.

Son çalışma insanlarda Tau proteinlerinin yayılmasına ilişkin araştırmalara dayanıyor. Bu çalışmaya göre, Tau proteini  beyin bir bölgesinden diğerine yayılabilir  ancak bunun illaki böyle olması gerekmiyor. Araştırma çerçevesinde hayatlarını kaybeden Alzheimer hastalarından 400 kadar beyin örneği alınırken, hayatta olan 100 hastanın beyni de pozitron emisyon tomografisiyle tarandıBöylece araştırmacılar ilk kez insana ait verilerle, Alzheimer’in moleküler süreçlerindeki hızı daha kesin bir şekilde belirleyebildiler.


Analizlere göre beyindeki Tau birikimleri beş yıl içinde ikiye katlanıyor. İlk hafif semptomların ortaya çıkmasından sonra 35 yıl kadar sonra hastalığın son evresine geliniyor. Beş yılda iki katına çıkan Tau birikimleri, 35 yılda 128 misli artıyor. Bu üstel büyüme hastalığın gelişmesinin niçin bu kadar uzun sürdüğünü ve insanların neden daha hızlı kötüleştiğini açıklıyor. Son bulgular diğer demans hastalıkları veya travmatik beyin yaralanmaları için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde de yardımcı olacak. Çünkü Tau, diğer birçok demans hastalığından da sorumlu bir protein. Bilim insanları yeni bulgular ışığında hastalık sürecini yavaşlatabilmeyi umuyorlar.

Kaynak