‘Sabah insanı’ olmanın yolları

Öne Çıkanlar Sağlık
‘Sabah insanı’ olmanın yolları

Önceliklerine vakit ayırmak isteyen insanların yapacakları tek şey sabahları erken kalkmak. Böylece gün uzuyor ve çoğunlukla da diğer insanların koca bir güne sığdıramadıkları işler günün ilk saatlerinde tamamlanmış olabiliyor.

Diyelim ki hayatta yapmak istediğiniz bazı şeyler var: bir iş kurmak veya kitap yazmak gibi. Ama gün içinde uzun mesai yapıyorsunuz veya ev işleri bütün zamanınızı alıyor. Yapmanız gereken her şeyi bitirdiğinizde öyle yorgun oluyorsunuz ki televizyonun karşısına oturmaktan başka bir şeye enerjiniz kalmıyor. Peki önceliklerine vakit ayırabilen insanlar bunu nasıl başarıyor?

Hedeflerine öncelik veriyorlar. Erken kalkıyorlar. Kalkmaları gerekenden bile erken kalkıyorlar. İşe gitmelerinden önceki zamanı, işe gitmeye hazırlanmaktan başka şeyler için kullanıyorlar. Her sabah, hedeflerine giden yolda biraz daha aşama kaydediyorlar ve çoğunlukla da diğer insanların koca bir güne sığdıramadıklarını onlar kahvaltıya kadar yapmış oluyorlar.


Ertele tuşundan vazgeçebilmek pek kolay olmasa da sabahın erken saatleri kendiniz için yapmak istediğiniz şeylere ayırabileceğiniz en verimli vakitlerdir; henüz hiç kimse dikkatinizi onlara vermenizi istemiyordur. Programınızda yapacağınız ufak değişikliklerle siz de kolaylıkla bir ‘sabah insanı’ olabilirsiniz.

Egzersiz

Fitness takip verileri üzerine yapılan bir araştırmada egzersiz yapan insanların genellikle sabah kalkıp egzersiz yaptıkları görüldü. İnsanların belirli bir rutini izlemeleri sabahları daha kolay oluyor; aynı saatte kalkıyor, aynı saatte spora gidiyor, aynı saatte çıkıyorlar. Eğer sabahlarınıza bir egzersiz programı koyarsanız bir ‘sabah insanı’ olacağınız kesin.

Yaratıcılığınıza zaman ayırın

Sabahları elde ettiğiniz boş vakti işiniz, çocuklar veya faturalar aklınızı meşgul etmeye başladıktan sonra gerçekleştiremeyeceğiniz yaratıcı dürtüleriniz için ayırın. Bir saat erken kalkın ve 500 kelimelik bir şeyler yazın. Bunu haftanın dört günü yapsanız bir yıl dolmadan koca bir roman yazmış olursunuz.

‘Gece kuşu’ olup olmadığınızı anlayın

Birçok insan “Ben ‘sabah insanı’ değilim ki!” diyerek işin içinden çıkar. Bazı insanların en iyi geceleri verim alabildiği elbette bir gerçektir. Bir ‘gece kuşu’ olup olmadığınızı anlamak son derece basit: en harika satırlarınızı geceleri mi yazıyorsunuz? Aklınızdaki işleri akşam vakti daha rahat mı hallediyorsunuz? Eğer öyleyse ne mutlu size. Ancak çoğu insan akşamlarını aslında hiç de istemedikleri dizileri izleyerek, liseden aslında hiç sevmedikleri arkadaşlarının sosyal medyadaki fotoğraflarına bakarak veya evde boş boş dolanarak geçiriyor. Eğer sizin için durum buysa yapacağınız en mantıklı şey, akşam erken yatıp sabah erken kalkmak ve akşamları geçirdiğiniz verimsiz saatleri verimli sabah saatlerine dönüştürmek olacaktır.

Kendinizi ödüllendirin

Sabah kalkmayı alışkanlık edinebilmek için kendinize küçük ödüller de verebilirsiniz; şöyle kremalı, güzel bir kahve gibi veya işe koyulmadan önce on dakikanızı bir şeyler okumaya ayırmak gibi.

Sabah saatlerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için öncelikle sabahların, koca bir günün gidişatını belirlediğini fark etmek gerekiyor. Erken atılan bir gol, oyuna ivme kazandırır; bu da erken uyanmanıza kesinlikle değer. 

Kaynak