Zika virüsü aşıyla durdurulacak

Sağlık
Zika virüsü aşıyla durdurulacak

ABD ve Brezilya birlikte Zika virüsüne karşı bir aşı üzerinde çalışacaklar. Brezilya devlet başkanı Dilma Rousseff’un bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, çalışmaya iki ülkenin uzmanları katılacak.

Sivrisinekler tarafından bulaştırılan Zika virüsü şu sıralar özellikle de Güney ve Orta Amerika’da yayılmaya devam ediyor. Virüsü taşıyanların yüzde yirmisinde gribe benzer semptomlar görülüyor ve bunlar normalde ölümcül değil. Fakat virüs hamilelerden, doğmamış bebeğe geçebiliyor.

Bilim insanları virüsün bebeklerde kafatası ve beynin normal gelişimini engelleyen mikrosefaliye neden olduğunu düşünüyorlar. Bebekler ciddi durumlarda ya anne karnında ya da doğduktan kısa bir süre sonra ölüyorlar. Özellikle de Brezilya’da mikrosefali ile doğan bebeklerde önemli bir artış söz konusu. Geçen Ekimden bu yana 4180 vaka kaydedildi. Halihazırda henüz bir aşı veya ilaç bulunmuyor. Ve genel anlamda uygulanabilir bir aşının geliştirilmesi uzmanların tahminlerine göre yıllar sürebilir.


Brezilya’da 13 Şubatta 220.000 kadar asker, Zika virüsünü bulaştıran Aedes aegypti sivrisineğine karşı mücadele etmeye başlayacak. Sineklerle mücadele özellikle de Rio karnavalı nedeniyle önem taşıyor. Ayrıca Ağustos ayında da Rio de Janeiro’da olimpiyat oyunları gerçekleştirilecek.