Zika virüsü yayılmaya devam ediyor. İlk kez 1947 yılında Uganda'da ortaya çıkan virüs, 2015 ilkbaharında Brezilya’da patlak vermişti. Bu süre içinde Avrupa, İngiltere, Güney Amerika ve ve Asya dahil 39 ülkede daha görüldü. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan bir çeşit sivrisinekten bulaşan virüs, özellikle hamile kadınlarda fetüsü etkileyerek, bebeğin ‘mikrosefali’ denilen hastalık ile doğmasına neden oluyor.
Tokyo ve Hokkaido Üniversiteleri ile Japon Bilim ve Teknoloji Kurumu'ndan bir grup araştırmacıya göre Brezilya ile bağlantısı olan ülkeler çoğunlukla tehlike altında. Ekip, sivrisineklerin neden olduğu viral hastalıkların insan vasıtası ile nereden nereye taşındığını analiz edebilmek için uçuş güzergah ve bağlantı noktalarını ve buralarda kayda geçen vakaları araştırdı. Prof. Nishiura, zikanın görülme ihtimali zayıf olan ülkelerin bir dizi önlem alması gerektiğini ve özellikle tehlikeli bölgelere seyahat etmek zorunda olan hamile kadınlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Bölgelere göre dağılımı tam olarak anlayabilmek için sivrisinekler ile ilgili ekolojik bilgiler de analiz sürecine eklenebilir dendi.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160527090912.htm