Antibiyotik, çocuklarda astım ve şişmanlığı tetikliyor

Sağlık
Antibiyotik, çocuklarda astım ve şişmanlığı tetikliyor

Çocuklar ikinci yaşlarından itibaren antibiyotik aldıklarında bağırsak floraları kalıcı olarak değişiyor, astım ve şişmanlık riski büyüyor.

Bu yüzden çocuklara antibiyotik verilirken iyice düşünülmesi gerek deniyor, Nature Communications dergisinde. Antibiyotiğin bağırsak florasını bozduğu ve sürekli zarar verdiği yeni bir bilgi değil. Bakterileri öldüren maddeler sadece hastalık etkenlerini değil, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, sindirimi düzenleyen hatta astımdan koruyabilen yararlı bakterileri de yok ediyorlar.

Helsinki Üniversitesi’nden Katri Korpela, antibiyotiğin sonuçlarını 2-7 yaş arası 142 çocukta inceledi. Bu çocuklardan bir kısmına iki yaşından önce bir kez, hatta bazılarına birkaç kez antibiyotik verilmişti. Geriye kalanlar ise hiç antibiyotik tedavisi görmemiş.


Sonuçlar makrolid sınıfı antibiyotik verilen çocukların bağırsak florasının değiştiğini gösteriyor. Bu çocuklarda aktinobakteri grubundaki faydalı mikroplar iyice azalmış hatta bazılarında tamamen yok olmuştu. Bunun yerine bol miktarda proteobakteri ve bakteroidetes tespit edilmiş. Antibiyotik verilmeyen ya da sadece penisilin alan çocuklarda bu durum görülmemiş.

Çocukların bağırsak florası antibiyotik tedavisinden sonra çok yavaş yenileniyor. Ayrıca belli başlı sindirim enzimleri de uzun vadede düşük miktarlarda salgılanıyor. Anlaşıldığı üzere bağırsak florası, antibiyotik tedavisinden en az bir yıl sonra düzelmeye başlıyor. Fakat çocuklara çok erken yaşlarda birkaç kez antibiyotik verildiğinde mikroplara yenilenmek için zaman kalmıyor ve bağırsak florasındaki değişim de kalıcı oluyor. Uzmanlar çocuklara antibiyotik tedavisi zorunluysa, en azından Erythromycin veya Azithromycin gibi makrolidlerden kaçınılmasını öneriyorlar.