Bizi hasta eden partiküller saç telimizden küçük

Öne Çıkanlar Sağlık

Son zamanlarda dünyanın en büyük tehditleri mikroskobik boyutlarda oluyor. Küresel COVID-19 salgınından dünyanın dört bir yanındaki orman yangınlarına kadar birçok etkenden ötürü akciğerlerimiz bir türlü temiz soluk alamıyor.

Bir partikülün solunabilmesi için 10 mikrondan (μm) küçük olması gerekiyor. Nispi boyutları daha yüksek olan partiküller vücudumuz tarafından (mesela burun veya boğazda) genellikle bloke edebiliyor. Partikül boyutları küçüldükçe de ciğerlerimize solunması kolaylaşıyor. Peki ama sağlığımızı tehdit eden söz konusu mikroskobik parçacıklar ne kadar küçük? Ve boyutları diğer küçük moleküllerle karşılaştırıldığında nasıl?

COVID-19’a neden olan yeni tip Koronavirüs, nispeten küçük boyutta olsa da ölümcül partiküller arasında en küçüğü değil. Hem Zika virüsü hem de E. Coli’den sorumlu olan T4 Bakteriyofaj, bugüne kadar COVID-19 kadar can almamış olsa da boyutları Koronavirüsten çok daha küçük.


Ancak Koronavirüs parçacıkları da polen, tuz ve deniz kumu tanelerinden daha küçük. Bununla birlikte hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerinden de daha küçük boyutlarda; burada tek bir kan hücresinin çıplak gözle neredeyse görünmez olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor. Visual Capitalist insan saçını baz alarak bizi etkileyen partiküller arasında görsel bir kıyaslama grafiği hazırladı.