Bugün 9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü!

Öne Çıkanlar Sağlık
Bugün 9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü!

Geleneksel sigara, elektronik sigara, nargile, yeni nesil ısıtılmış tütün ve nikotin ürünlerinin hiçbirini kullanmayın.

Tütün endüstrisi geleneksel sigaranın zararlarının tüm dünyada iyice anlaşılması üzerine başka ürünler ile yeni pazarlara girmeyi deniyor. Nargile ile muhafazakar ülkelerin gençlerine ve kadınlarına, elektronik sigara ile teknoloji meraklılarına ulaşmaya çalışıyor. Sağlık endişeleri olanların sigarayı bırakmasını engellemek için ise sözde “riski azaltılmış” ürünler sunuyor.

Tütün ve nikotin içeren her ürün her dozda sağlığa zararlıdır, hastalık yapar, ölüme neden olur, kullanılmamalıdır.


Elektronik sigara daha az zararlı değil

Prof. Dr. Elif Dağlı (Sağlığa Evet Derneği Başkanı), ülkemizde elektronik sigaranın yasal satışı bulunmadığını fakat birçok ürünün internette sosyal medya aracılığı ile pazarlandığını, evde üretim tariflerinin paylaşıldığına dikkat çekti. Dağlı şunları söyledi: Elektronik sigara, nikotini pil ile ısıtarak buharlaştırıyor ve kullanıcı cihaz ucundan çıkan dumanı soluyor. Soludukları buharın içinde nikotin, propilen glikol, gliserol, tatlandırıcılar ve aromalar var. Deneysel çalışmalara göre, elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer hasarı oluşuyor.

Nargile kullanımı artıyor

Nargile kullanımın giderek arttığını belirten Prof. Dr. Füsun Yıldız (Dernek Genel Sekreteri), Küresel Gençlik Tütün Araştırması verilerine göre 2012 yılında 2003 yılına göre gençlerde sigara kullanımı oranında %51, nargile gibi diğer tütün ürünü kullanımı oranında %88, gelecek yıl başlayacakların oranında ise %96 artış var dedi. Nargile, karbonmonoksit ve nitrozamin içerdiği için kullananlarda akciğer, yemek borusu, mide, mesane, kanseri, KOAH, kalp-damar hastalıkları, reflü görülmesine neden oluyor. Ortak şişe ve ağızlık kullananlarda uçuk, verem, sarılık gibi mikrobik hastalıklar yayılıyor.

Nikotin tek başına da kanserojendir

Doç. Dr. Osman Elbek (Dernek Yönetim Kurulu Üyesi) ise güçlü bir zehir olan nikotinin zararlarının altını çizdi: Nikotin, dünya üzerinde bilinen en fazla bağımlılık yapan maddelerden biri ve kanserojen. Beyinde madde bağımlılığında salgılanan ödül hormonlarını açığa çıkarıyor. Ani etkisiyle insanın ruh halini ve algısını değiştiriyor. Bir çeşit zehir olan nikotin, titremeye, kasılmaya, morarmaya, nefes darlığına, bayılmaya ve komaya yol açabiliyor. Solunum kaslarının felç olmasıyla ölüm dahi görülebiliyor. Bağışıklık sistemini baskılayarak kalp-damar, mide-bağırsak hastalıklarına ve gen mutasyonu ile kansere neden olduğu biliniyor.