Çocuklarda ruhsal hastalıklar: 11 bulgu

Sağlık
Çocuklarda ruhsal hastalıklar: 11 bulgu

Araştırmacılar tanısı konmamış ruhsal hastalıklara sahip çocukları anlamak için aile veya toplum tarafından kullanılmak üzere 11 yöntemden oluşan bir liste yayınladı.

Belirtilere göre iki hafta veya daha uzun süredir üzgün veya içe kapanık davranış sergileyen çocuklar depresyona girmiş olabilirler ve günlük faaliyetlerde bile yoğun kaygı, korku durumu anksiyete bozukluğuna işaret ediyor olabilir.

Araştırmalara göre içlerinde dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, yeme bozuklukları ve bipolar bozukluklar da bulunan zihinsel hastalıklara sahip çocukların dörtte üçü (3/4) tanı almamış ve tedavi görmemiştir.


Araştırmalara göre çocuklarında herhangi bir belirti fark eden ebeveynler psikiyatrik değerlendirme için soluğu pediatristin veya ruh sağlığı uzmanının yanında almıştır.

Uzmanlar, listenin normal çocukluk davranışı ve ruhsal hastalık ayrımını yapmakta ebeveynlere yardımcı olacağını umuyorlar.

Listeyi hazırlayanlardan, Mayo Klinik Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Peter S. Jensen “Çoğu kişi çocuğunun bir problemi olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Eğer basit bir evet varsa, karar olmaksızın işler daha kolay hale gelir” diyor.

Araştırmacılara göre erken yaşta fark edilen ruhsal bozukluklar en yakın zamanda daha etkili biçimde tedavi edilebilme imkânına sahiptirler. ABD Ulusal Ruhsal Hastalıklar Birliği, Çocuk&Ergen Harekat Merkezi yöneticisi Darcy Gruttadaro listeyle ilgili yapılan yeni bir konferansta “Bazı çocukların belirti göstermesiyle tedaviye başlamaları arasında 10 yıllık bir süre geçiyor” diyor.

Yayımlanan liste

Liste şu günlerde Pediatri dergisinde yayımlanmış durumda. Böyle bir listenin hazırlanma evresi ise 2001 yılına dayanıyor. Liste Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın isteği üzerine 1971’de insanların kanseri erken fark etmesini sağlayan listeye benzer şekilde hazırlandı.

Kurul, 6000’den fazla çocuğun katıldığı ruhsal sağlık araştırmalarını inceledi. Bu sayede hazırladıkları listedeki belirtilerin bazı ruhsal hastalıklara sahip çocukların çoğunu kapsadığından emin oldular.

Bu 11 belirti ise şu şekilde:

  • 2 haftadan daha fazla süre çok üzgün veya içe kapanık olmak
  • Kendine zarar vermek veya öldürmek konusunda ciddi planlar yapmak veya denemek
  • Aniden başlayan, ezici, sebepsiz yere korku; bazen kalp hızının, solunumun artması
  • Birçok kavgaya katılmak, silah kullanmak veya diğerlerinin fena halde canını yakmak
  • Kendine veya diğer insanlara zarar veren aşırı, kontrol dışı davranışlar
  • Yemek yememek, kusmak veya kilo vermek için müshil kullanmak
  • Günlük faaliyetlerde aşırı yoğun endişelenme
  • Okulda başarısızlığa veya fiziksel tehlikeye neden olsa bile dikkatini verememek
  • Tekrarlayan uyuşturucu veya alkol kullanımı
  • İlişkilerde sorun yaratan ciddi ruh hali değişimleri
  • Kişilikteki veya davranışlardaki şiddetli değişimler

Bu belirtiler özel bir tanıyı yansıtmamakla beraber ruhsal bozukluk “profilleri” oluşturmak açısından yardımcı olacaktır. Doğru tanı için ebeveynler ilgili sağlık kurumlarına başvurmalıdır.

Araştırmacılar gereksiz yere ruhsal bozukluk tanısı koymamak için listenin koruyucu rolü olacağına inanıyorlar. Ancak bu belirtiler ruhsal bozukluğa sahip her çocukta belirgin hale gelmeyebilir. Dr. Jensen’in dediğine göre gençliğin tahminen % 15’i ruhsal bozukluk sahibi. Listedeki profiller ise ancak % 8’ini tanımlıyor.

Çeviri: Furkan Avcı
Kaynak: http://www.livescience.com/35938-mental-illness-children-warning-signs.html