Kadın doktorların tedavi ettiği hastalarda ölüm oranı daha düşük

Öne Çıkanlar Sağlık

Kadın doktorlar tarafından tedavi edilen yaşlı hastaların bir ay içinde ölme riski erkek doktorlar tarafından tedavi edilen hastalara oranla daha düşük.

Kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların hastane kabulünü takip eden bir ay içinde ölüm riski erkek hastalar tarafından tedavi edilen hastalara oranla % 4 daha düşük olarak belirlenirken, yeniden hastane başvuru oranlarının da aynı şekilde % 5 daha düşük olduğu görüldü.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda sağlık politikaları uzmanı Dr. Ashish Jha’ya göre hasta durumlarındaki bu farkın temel nedenlerinin ortaya çıkması için ileri araştırmaların yapılması gerekiyor.


Sıcak iletişim

Önceki araştırmalarda ise erkek ve kadın doktorların tıbbı farklı şekillerde uyguladıkları görüldü. Örneğin JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan bulgulara göre kadın doktorlar klinik kurallara daha fazla bağlı kalıyor; koruyucu tıbba önem veriyor ve hastalarıyla daha sıcak iletişim kuruyorlardı.

Jha ve meslektaşlarının elde ettiği bulgular da önceki araştırmalara benzer sonuçlar verdi. Söz konusu araştırmada yaşlılar için sağlık sigortasından faydalanmakta olan 620.000 erkek ve 960.000 kadın olmak üzere 1,5 milyon hastanın 2011 ile 2014 yılları arasında yattıkları hastane kayıtları incelendi. En genç hastanın 65 yaşında olduğu katılımcıların yaş ortalaması 80’di. Bu hastaların tedavisinde ise yaklaşık 20.000’i kadın 40.000’i ise erkek olmak üzere 60.000 adet doktor görev aldı.

Doktorların cinsiyeti ile hastaların ölüm veya yeniden hastaneye yatırılma oranları arasındaki ilişki incelendiğinde kadın doktorların hastalarının daha düşük ölüm oranına sahip olduğu ortaya çıktı.  Kaliforniya Üniversitesi’nde asistan hekim olarak görev yapan Anna Parks, bu olumlu sonuçların kadın ve erkek doktorlar arasındaki maaş ve terfi eşitsizliklerinin de dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yapılan bir araştırmada akademik merkezlerde çalışan kadın doktorların erkek doktorlara oranla % 8 daha az kazandığı ortaya çıktı.

Parks’a göre bu araştırma, kadın doktorların kendi ailesel sorumluluklarına bağlı olarak erkek meslektaşlarına göre daha düşük performans sergilemelerine neden olabileceği iddiasını çürüten araştırmalardan yalnızca bir tanesi.

Kaynak