Kan grubumuz inme riski üzerinde etkili

Öne Çıkanlar Sağlık
Kan grubumuz inme riski üzerinde etkili

Son bir araştırmaya göre kan grubumuz inme riski üzerinde etkili olabiliyor. Buna göre A kan grubuna ait bir gen varyantına sahip kişilerin inme geçirme olasılıkları yüzde 16 daha yüksek. 0 kan grubuna ait bir gen varyantı ise inme riskini yüzde on iki kadar düşürüyor. Bunun nedeni kanın pıhtılaşmasında kan gruplarının etkisi olabilir.

AB0 kan grubu sistemi kırmızı kan hücrelerimizin yüzeylerinde hangi glikoproteinleri taşıdığını veya eksik olup olmadığını belirliyor. Bu yalnızca kanın transfüze edilmesinde ne kadar uyumlu olduğunu değil, aynı zamanda belirli hastalıklara duyarlılığı da etkiliyor. Araştırmalar özellikle A ve AB kan gruplarının daha yüksek damar hastalıkları ve kalp krizi riskiyle ilişkili olabileceğini düşündürüyor. A kan grubuna sahip kişiler ayrıca ishalli patojenler ve koronavirüs enfeksiyonlarına karşı daha duyarlılar.

Maryland Üniversitesi’nden Thoman Jaworek, şimdi başka bir bağlantı daha buldu. Araştırmacılar 42 genom çalışmasının bir meta analizinde, özellikle de altmış yaşın altındakilerde iskemik inme riskini artıran gen varyantlarını ararken, 17.000 inme hastasının ve 600.000 kadar sağlıklı kişinin kalıtımlarını karşılaştırdılar. Sonuca göre inme hastalarında ve kontrol grubunda sıklık açısından önemli ölçüde farklılık gösteren iki gen varyantı söz konusu. Her iki gen varyantı da AB0 kan grubu sistemini belirleyen genom bölgesinde yer alıyor. rs8176685 konumunda bir DNA bazı eksik olan iki varyanttan biri, kan grubu A ile bağlantılı. Diğeri ise kan grubu 0 olan rs529565 pozisyonunda bir baz değiş tokuşu.


Burada ilginç olan, iki gen varyantının ortaya çıkışının da inme riskindeki önemli değişimlerle bağlantılı olması. A ve 0 kan gruplarındaki gen varyantları, iskemik inme ile risk arttırıcı veya koruyucu bir bağlantı gösteriyor. A kan grubundaki gen varyantı özellikle de erken inme riskini yükseltiyor. Araştırmacılar bunun kan gruplarındaki farklı kan pıhtılaşma faktörlerine bağlasalar da yüksek inme riskinin mekanizmasını anlamak için daha birçok araştırmanın yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak