Ortalama insan ömrü yakında 90 yılı geçecek

Sağlık

Amerikalı istatistikçi Louis Dublin 1928 yılında, ortalama insan ömrünün en fazla 65 yıl olacağını öne sürmüştü. İnsanlık birçok ülkede bu eşiği çoktan aştı bile. Ortalama yaşam süresi 20.yy’dan yana düzenli olarak artıyor. Daha iyi gıdalar, antibiyotik üretimi ve modern teknolojilerin gelişimiyle daha az ağır bedensel işler sayesinde ömrümüz uzamaya devam ediyor.

Imperial College London Üniversitesi’nden Vasilis Kontis ve ekibi yaşam süresi beklentimizin gelecekte de artacağını hesapladı. Araştırma çerçevesinde 35 ülkedeki insanların 2030 yılında ortalama olarak ne kadar uzun yaşayacakları hesaplanırken, güvenirli bir sonucun elde edilebilmesi için 21 farklı tahmin yöntemini birleştiren bir yöntemden yararlanılmış.

Buna göre ele alınan ülkelerin tümünde yaşam süresi beklentisi önümüzdeki on üç yıl içinde artacak. Ancak ne kadar artacağı ülkeden ülkeye değişiyor. 2030 yılında en yüksek yaşam süresi beklentisi listesinde Güney Kore birinci sırada yer alıyor. Bu tarihte Güney Kore’de doğacak erkeklerin ortalama ömrü 84,1, kadınların ise 90,8 olacak ki bu değer uzun bir süredir imkansız olarak görülüyordu.


Hesaplamalara göre Güney Koreli kadınların yüzde ellisi 90 yıldan uzun yaşayacak. Çünkü diyor uzmanlar, çocuklar iyi besleniyor, insanların kan basınçları düşük, çok az sigara içiyorlar ve tıbbi gelişmelere ulaşabiliyorlar. ABD’de ise en başta şişmanlık ve suç oranlarının yüksekliği yüzünden tam aksi bir gelişme yaşanacak.

Avrupa’da en yüksek yaşam süresi beklentisi İspanya, Fransa ve İsviçre için hesaplanmış. Fransa’da en yüksek yaşam süresi beklentisinde 88,6 yıl ile kadınlar, İsviçre’de ise 84 yıllık yaşam süresi beklentisiyle erkekler Avrupa birincisi. Araştırma sonuçları öte yandan kadın ve erkeklerin yaşam biçimleri arasındaki farklılığın azalmasına bağlı olarak kadın ve erkeğin ortalama yaşam süresi beklentisi arasındaki farkın da kapanacağını gösteriyor. Bununla birlikte yaşlanan nüfus ülkeler için zorlukları da beraberinde getirmekte. Nitekim sağlık ve sosyal sistemlerin de yeniden düzenlenmesi gerekiyor diyor uzmanlar.

Kaynak