Uygun miktarda su içmek, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Uygun miktarda su içmek, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor

Son bir araştırmaya göre yeterli miktarda sıvı alan yetişkinler daha uzun yaşıyor, ayrıca bu kişilerde kronik rahatsızlıklar daha az gelişiyor.

Bazı insanlar hastalıksız bir şekilde yaşlılık dönemine adım atarken, bazıları da yaşa bağlı kronik hastalıklara yakalanırlar. Dünya genelinde kronik hastalıklara sahip, hızla yaşlanan bir nüfus nedeniyle bu konuda önleyici tedbirler almak ve biyomedikal araştırmalar yapmak halk sağlığı için yeni bir zorunluluk haline gelmiş gibi görünüyor. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, otuz yaşın üzerinde 11.255 yetişkine ait verileri değerlendirerek, yetersiz sıvı alımında yükselen serum sodyum seviyeleri ile çeşitli sağlık göstergeleri arasındaki bağlantıları analiz ettiler.

Buna göre normalden daha yüksek sodyum seviyelerine sahip yetişkinlerin, orta seviyelere sahip olanlara kıyasla kronik hastalıklara yakalanma riski daha yüksek, ayrıca bu kişiler daha hızlı yaşlanıyorlar. Çalışma ayrıca çok yüksek sodyum seviyelerine sahip kişilerin genç yaşta ölme olasılıklarının da daha yüksek olduğunu da ortaya koydu. Amerikan Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü araştırmacısı Natalia Dmitrieva, ‘sonuçlar, uygun sıvı alımıyla yaşlanmanın yavaşlatılabileceğini ve yaşamı uzatabileceğini gösteriyor’ diyor.


Bilim insanları geçen Mart ayında da yüksek s sodyum seviyesine bağlı olarak artan kalp yetmezliği riski arasındaki bağlantıyı gösteren bir çalışma yayımlamışlardı. Son çalışma için araştırmacılar, katılımcıların 50’li, 70’li ve 90’lı yaşlarına ait tıbbi verilerini değerlendirdiler. Analiz sonuçlarına göre normalden yüksek (normal sodyum değeri 135 ila 145 mEq/L’dir) sodyum seviyesi daha hızlı yaşlanmaya yol açıyor. Yaşlanma, metabolik, kardiyovasküler sağlık durumu, akciğer fonksiyonu ve inflamasyon gibi göstergelere göre belirlenmiş. Araştırmacılar sodyum seviyeleri 142 mEq/L üzerinde olan yetişkinlerin kalp yetmezliği, inme, atriyal fibrilasyon ve periferikarter hastalığı gibi kronik hastalıkların yanı sıra kronik akciğer hastalığı, diyabet ve demans geliştirme riskinin yüzde 64’e varan oranda arttığını da söylüyorlar. Serum sodyum seviyeleri 138-140 mEq/L arasında olan yetişkinlerde ise kronik hastalık gelişme riski en düşük. Bilim insanları bununla birlikte sonuçların kanıtlanabilmesi için, daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç olduğunu da açıkladılar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak