Zayıf bağışıklık sistemi sinyalleri ve güçlendirmek için öneriler

Öne Çıkanlar Sağlık Toplum
Zayıf bağışıklık sistemi sinyalleri ve güçlendirmek için öneriler

Grip mevsimi tüm hızıyla geldi ve bağışıklık sistemimizin mikroplarla savaşacak kadar güçlü olmasını istiyoruz. Ancak sık sık hasta olduğumuzu, yorgun hissettiğimizi veya çözemediğimiz başka belirtilerimiz olduğunu fark ediyorsak, bağışıklık sistemimiz zayıflıyor diye düşünebiliriz.

Yüksek stres seviyesi

İşteki büyük bir projeden veya evdeki duygusal bir durumu takiben hastalanma eğiliminde olmak bir tesadüf değil. Amerikan Psikoloji Derneği'nin bir raporuna göre, uzun süreli stres, bağışıklık sisteminin tepkilerini zayıflatıyor.


Bunun nedeni, stresin, vücudun lenfositlerini, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerini azaltması. Doktorlar, lenfosit seviyesi ne kadar düşükse, soğuk algınlığı gibi virüsler için o kadar fazla risk altında olduğumuzu söylüyor.

Aynı şekilde adrenalin, vücudun hücrelerinde depolanan yağların salınmasını ve enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Bu, stres zamanlarında kan lipid (kan yağı) seviyesinin yükselmesine yardımcı olabilir. Ancak kanda çok fazla trigliserid bulunması da kalp sağlığını riske atabilir.

Hep nezle olmak

Yetişkinlerin her yıl iki veya üç soğuk algınlığı nedeniyle hapşırması ve burnunu çekmesi tamamen normaldir. Çoğu insan 7 ila 10 gün içinde iyileşir. Uzmanlar, "Bu süre zarfında, bağışıklık sisteminin antikor geliştirmesi ve sinir bozucu mikroplarla savaşması üç ila dört gün sürer" diyor.

Ancak soğuk algınlığı hem sürekli yaşanıyor hem de iyileşmesi uzun sürüyorsa, bağışıklık sisteminin zorlandığı söylenebilir.

Yaşamımız boyunca, tipik olarak her biri yaklaşık beş gün süren yaklaşık 200 soğuk algınlığı nöbeti geçiririz. Ortalama 16 kez grip oluruz.

Karın sürekli ağrır ya da problemlidir

Sık sık ishal, gaz veya kabızlık yaşanıyorsa, bu da bir işarettir. Araştırmalar, bağışıklık sisteminin yaklaşık %70'inin sindirim sisteminde bulunduğunu gösteriyor. Orada yaşayan faydalı bakteri ve mikroorganizmalar bağırsakları enfeksiyondan korur ve bağışıklık sistemini destekler.

Bu yararlı bağırsak bakterilerinin düşük miktarları, bizi virüslere, kronik iltihaplanmaya ve hatta otoimmün bozukluklara açık hale getirebilir.

Yaralar yavaş iyileşir

Yanık, kesik veya sıyrık olduktan sonra cilt hasar kontrol moduna geçer. Vücut, cildin yenilenmesine yardımcı olmak için yaraya besin açısından zengin kan göndererek yarayı korumaya çalışır.

Bu iyileşme süreci sağlıklı bağışıklık hücrelerine bağlıdır. Ancak bağışıklık sistemi yavaşsa, cilt yenilenemez. Bunun yerine, yaralar oyalanır ve iyileşmekte zorlanır.

Enfeksiyonlar sık tekrarlanır

Amerikan Allerji Astım ve İmmünoloji Akademisi, yetişkinlerde olası bir bağışıklık yetersizliği belirtilerinin şunları içerdiğini bildiriyor:

  • Bir yılda dörtten fazla kulak enfeksiyonu geçirmek
  • Bir yıllık süre içinde iki kez zatürre gelişmesi
  • Kronik sinüzit veya bir yılda üçten fazla bakteriyel sinüzit atağı yaşamak
  • Yılda ikiden fazla antibiyotiğe ihtiyaç duymak

Hep yorgun hissetmek

Yeterince uyuyor ve hala yorgunluk çekiyorsak, bu da bir sinyaldir. Enerji, bağışıklık sistemine yardım eder. Çünkü vücut, mikroplarla savaşmak için enerji tasarrufu yapmaya çalışır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları

Yukarıdaki uyarı işaretleri tanıdık geliyorsa, bağışıklık sistemine dikkat etmeli ve destek olmalıyız. Yeni ve doğru alışkanlıklar doğal olarak bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutabilir. Bağışıklık sistemi sağlığın anahtarı, bu yüzden onu korumak için ne kadar çok şey yapabilirsek o kadar iyi.

  • Dengeli bir diyet
  • Yeterli uyumak
  • Düzenli egzersiz
  • Elleri yıkamak
  • Aşıları takip etmek
  • Sağlıklı kiloyu korumak
  • Sigara içmemek
  • Stresi en aza indirmeye çalışmak