Zebra çizgileri ve sinekleri uzak tutmadaki rolü

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Zebra çizgileri ve sinekleri uzak tutmadaki rolü

Zebraların neden çizgileri var? Yüzyıldan uzun bir süredir araştırmacıların merak ettiği bu soruya yanıt olarak birçok teori ortaya atıldı. Son on yıl içindeki araştırmalar, bu çizgilerin yırtıcılara karşı kamuflaj işlevi gördüğü, oluşan konveksiyon akımlar yoluyla bir soğutma mekanizması görevi üstlendiği ve sosyal etkileşimlerde rol oynadığı gibi birçok teoriyi çürüttü.

Zebralara yaklaşan sinekler hızlarını düşüremiyor ve bu nedenle zebraların üzerine konmakta zorlanıyorlar. Çünkü çizgiler, sineklerin görme yetisini olumsuz etkileyerek deriye çarpmalarına veya uzaklaşmalarına yol açıyor.

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacıların, Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan yeni bir çalışması zebralara özgü desenlerin sinekleri uzak tutmada nasıl bir rol oynadığına dair yeni bilgiler sunuyor.


Araştırmacılar, sineklerin, iniş yaparken yüzeyin genişleme hızına göre kendi hızlarını ayarlayarak yavaş ve kontrollü bir iniş yapabildiklerini belirtiyor. Geçmişteki çalışmalarda, zebra çizgilerinin optik bir illüzyon yaratarak iniş yüzeyinin gerçekte olduğundan daha uzakta görünmesine neden olabileceği ve muhtemelen bu nedenle sineklerin başarılı bir şekilde iniş yapamadıkları görüşü ortaya atılmıştı.

Sineklerin çizgili veya kare desenli yüzeylere inişlerinin kıyaslandığı yeni çalışma, sinekleri zebralardan uzak tutan mekanizmanın çizgilerden kaynaklanan bir optik illüzyon olmadığına işaret ediyor.

Çalışmada sineklerin hem çizgili hem de kare desenli yüzeylere neredeyse hiç inmedikleri görüldü.

Araştırmacılar, zebraları daha iyi tanımamızı sağlayan söz konusu çalışmanın, hayvan yetiştiriciliğinde sineklerin neden olduğu zararları azaltmaya da katkı sunabileceğini belirtiyor.

Kaynak: http://www.bris.ac.uk/news/2020/august/zebra-stripes-dazzling-flies.html