Dünyanın en büyük bakterisi bulundu

Son Dakika Bilim
Dünyanın en büyük bakterisi bulundu

Uluslararası bir araştırma ekibi Fransız Antilleri’ndeki en büyük ada gruplarından biri olan Guadeloupe’daki tropikal bataklıklarda çürüyen mangrov yapraklarında buldukları dev bakteriye “Thiomargarita magnifica” adını verdiler. Laboratuvarda, yaprakların üzerindeki ince beyaz ipliklerin bakteri olduğu anlaşıldı. Bakteriler normalde sadece mikroskop altında görülebiliyor, ancak bu örnek neredeyse bir santim uzunluğunda. Bilinen diğer dev bakterilerle karşılaştırıldığında T. magnifica aşağı yukarı 50 kat büyük.

Yeni keşfedilen dev bakterinin karmaşık yapısını araştırmacılar Science dergisinde yayımlanan makalede açıklıyorlar. T. magnifica’nın DNA’sı zarla bağlı yapılara bölünmüş. Aslında bu daha karmaşık hücrelerin özelliğidir. Bakterilerde DNA, normalde hücre içinde serbestçe dolaşır. Hücrenin her tarafında dağılmış olan DNA’nın zarlı bir yapıda olduğunun bulunması büyük bir sürpriz oldu diyor araştırmacılar. Bu bir bakteri için beklenmedik bir durumdu.

Diğer sürpriz ise şöyle: Zar tarafından yapılandırılan alanlarda, etkinliği, bakteri hücresinin tüm uzunluğu boyunca uzanan metabolik süreçler gerçekleşiyor. Bu eşsiz mekânsal organizasyon, karmaşıklığın büyümesine işaret ediyor. Ve tam da bu dev bakterinin büyümesini sağlamış. T. magnifica’nın keşfi öte yandan daha büyük ve daha karmaşık bakterilerin bulunabileceği anlamına gelir diyor araştırmacılar.


Kaynak