Galapagos’ta yeni bir dev kaplumbağa türü

Son Dakika Bilim Yaşam Bilimleri
Galapagos’ta yeni bir dev kaplumbağa türü

Galapagos adalarında yeni bir dev kaplumbağa türü bulundu. Kalıtımın incelenmesi sonucunda söz konusu kaplumbağa türünün daha önce sınıflandırılmadığı anlaşıldı. San Cristobal adasında bulunan ve bilimsel adı Chelonidis chathamensis olan “yeni” türün neredeyse tükenmek üzere olduğu tespit edildi.

San Cristobal adası son bilgilere göre bir zamanlar iki farklı kaplumbağa türüne ev sahipliği yapıyordu. Bu türlerden biri adanın yüksek kesimlerinde, diğer tür ise ovada yaşıyordu. Araştırma ekibi San Cribstobal adasındaki dev kaplumbağaların kalıtımlarını 1906 yılında yayladaki bir mağarada bulunan kemikler ve diğer kalıntılarla karşılaştırdı. Newcastle Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Galapagos Convervancy organizasyonunun ortak çabalarıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları “Heredity” dergisinde yayımlandı.

Pasifikte Ekvador’un 1000 kilometre kadar batısında yer alan Galapagos adaları ismini Galapagos kaplumbağalarından alıyor. Bir zamanlar burada 15 tür barınıyormuş, ancak üç tür yüz yıllar içinde yok olmuş. 2019 yılında Chelonoidis phantastica türüne ait bir kaplumbağa Fernandia adasında bulunmuştu. Oysa bu türün de yüzlerce yıl önce tükendiği sanılıyordu.


Kaynak