Hormon tedavisi Down sendromlu insanların bilişsel yetisini güçlendiriyor

Son Dakika Bilim
Hormon tedavisi Down sendromlu insanların bilişsel yetisini güçlendiriyor

Bir pilot araştırmanın sonucu özel bir hormon tedavisinin, Down sendromlu kişilerin zihinsel eksikliği giderebileceğini gösterdi. Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) verilen yedi Down sendromlu erkeğin bilişsel yetileri gelişti. Farelerle gerçekleştirilen bir deneyle de bu etki kanıtlandı.

Down sendromu embriyonik hücre bölünmesindeki bir hatayla oluşuyor. 21.kromozon ya da bu kromozomun bir kısmı çift değil, üç tanedir. Trisomi 21 olarak da isimlendirilen bu kalıtım bozukluğu, 800 çocuktan birinde ortaya çıkıyor. Bedensel ve zihinsel gelişimi etkileyen bu genetik bozukluk, soyut düşünme, planlama, bellek ve dikkat sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ayrıca hızlanmış zihinsel bozulma da görülüyor.

Lille Üniversitesi’nden (Fransa) Maria Manfredi-Lozano ve ekibi, şimdi Down sendromlu kişilerin bilişsel eksikliğini bularak, tedavi yolunu da açtılar. Çalışmanın çıkış noktası, Down sendromlu kişilerin genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkan koku alma bozuklukları ve kısırlıktan muzdarip olduğu gözlemiydi. Bu iki olumsuz gelişme de gonadotropin salgılatıcı hormonun (GnRH) işleviyle yakından ilintilidir. Hipotalamustaki özel beyin hücreleri tarafından salgılanan GnRH, her şeyden önce cinsellik hormonlarının üretimini düzenlese de son araştırmalar, bu hormonun çeşitli beyin işlevleri üzerinde etkili olduğunu ve ileri zihinsel yetileri de etkileyebildiğini göstermiştir.


Kaynak