NASA’nın yeni uzay teleskobu Spherex, SpaceX tarafından Çarşamba günü Kaliforniya’dan fırlatılmasının ardından birkaç saat önce yörüngeye girdi.
488 milyon dolarlık görev kapsamında, zamanın başlangıcından bu yana yüz milyonlarca galaksiye ve ortak kozmik parıltılara kapsamlı bir bakış atmak amacıyla tüm gökyüzünün daha önce hiç olmadığı kadar detaylı haritalandırılması hedefleniyor.
Galaksilerin milyarlarca yıl boyunca nasıl oluştuğunu, evrimleştiğini ve evrenin ilk anlarında nasıl bu kadar hızlı genişlediğini açıklamayı amaçlayan Spherex, su ve diğer yaşam bileşenlerini de arayacak.
Yarım tonluk teleskop
500 kg ağırlığında ve koni şeklinde olan Spherex’in, Dünya’yı kutuptan kutba 650 km yükseklikte turlarken kızılötesi dedektörleri ve geniş görüş alanıyla haritalandırma sürecinin altı ay sürmesi ve iki yıl boyunca da dört gökyüzü araştırması yapması planlanıyor.
İnsan gözünün göremediği 102 rengi ayırt edebilen kızılötesi dedektörlerin, evrenin şimdiye kadar yapılmış en renkli ve kapsayıcı haritasını ortaya çıkarması hedefleniyor.
Spherex, Hubble (HUT) ve Webb (JWST) teleskopları gibi galaksileri saymak veya onlara tek tek odaklanmak yerine, evreni yaratan büyük patlamanın ardından oluşan toplam parıltıyı gözlemlemesi bekleniyor.
Büyük patlamanın sonuçlarını aydınlatacak
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden (CALTECH) Spherex görevinin baş sorumlusu Jamie Bock, gözlemlenecek olan parıltıların, bilim insanlarının geçmişte hangi ışık kaynaklarının gözden kaçtığını ortaya çıkaracağını söylüyor.
Bilim insanlarının parıltıları gözlemleyerek en erken galaksilerden gelen ışığı ortaya çıkarmayı ve bunların nasıl oluştuğunu öğrenmeyi umduklarını kaydeden Bock, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Büyük patlamayı göremeyeceğiz. Ancak sonuçlarını göreceğiz ve bu şekilde evrenin başlangıcı hakkında bilgi edinmeyi bekliyoruz.”
Görsel: Nasa/JPL-Caltech/Reuters