2012 yılında NASA’nın Curiosity isimli gezgin Mars robotu Kızıl Gezegen’e inmişti. 6 yıl sonra ise InSight da başarıyla iniş yaptı. Amerikan hükümeti bu başarıyı kilometre taşı olarak kabul etti.
Mayıs ayında uzaya fırlatılan InSight, Pazartesi günü, 485 milyon kilometrelik yolculuğun sonunda Mars ekvatorunun kuzeyindeki Elysium Planitia düzlüğüne indi. Robot Mars atmosferine girdiğinde, frenleyici roketler ve bir paraşütle son derece karmaşık bir manevrayla inişe geçirildi. 360 kg ağırlığındaki robot, 7 aylık yolculuğunu saatte 10.000 kilometre hız yaparak tamamladı ve Mars atmosferine girdikten 8 dakika sonra, 160 milyon km geride kalan Dünya'ya sinyaller yolladı. InSight, Pasadena’daki (Kaliforniya) kontrol merkezinden komuta edildi. Komşu gezegene yapılan yumuşak iniş, uzay yolculuğunun en zor girişimlerinden biri sayılıyor. Sonuçta bugüne dek gerçekleştirilen Mars misyonlarının sadece %40’ı başarılı olmuş.
Tercih edilen iniş yeri, büyük ölçüde düz bir alan, yani büyük taş ve kayalıklar barındırmıyor. Halen etkin olan Curiosity ise 500 kilometre mesafede bunuyor. Ancak InSight, gezgin komşusunun aksine indiği yerde kalacak. Üzerinde çok sayıda bilimsel enstrüman barındıran robot özellikle gezegenin yapısı ve yüzeyinin altındaki dinamik hakkında bilgi toplayacak. InSight güvenli bir şekilde yerine yerleştikten sonra çevresinde, birlikte getirdiği ölçüm aletleri için uygun yerler arama işine başlayacak. Bir robot kolun bunları en iyi pozisyona getirmesi bekleniyor. Bu enstrümanlarından biri olan ve Mars köstebeği olarak isimlendirilen bir araç ise Mars toprağını kazacak. Resmi adı HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) olan Mars köstebeği, Alman Hava ve Uzay Yolculukları Merkezi (DLR) tarafından geliştirildi. 40 cm uzunluğundaki sivri alet 5 m derinliğe kadar inerek, Elysium Planitia’nın altında kalan bölgedeki sıcaklık akımını ölçecek.
Kaynak: NASA’s InSight Mars Lander: Full Coverage, Space.com., 26.11.2018.