Sıcak hava koşullarında buna inanmak zor olsa da, Dünya Güneş'e en uzak konumunu temmuz ayının ilk 7 günü içinde alır. Bu yıl 3 Temmuz'da, Dünya Güneş’ten hiç olmadığı kadar uzaklaştı.
Günöte (Aphelion) olarak bilinen büyük ayrılık, yani Dünya ile Güneş’in birbirlerine en uzak anı, Türkiye saatiyle 23:11’de yaşandı. Uzaklık 152.092.505 kilometreydi. Dünya'nın yıl boyunca Güneş’ten uzaklığının ortalaması ise 149.597.870 km. Bu mesafe 1 astronomik birim (Astronomical Unit, kısaca AU) olarak adlandırılır ve gök biliminde kullanılan bir uzaklık birimidir. Ancak, ikili arasındaki uzaklık yıl içinde değişir, çünkü Dünya'nın yörünge yolu düzgün bir daire şeklinde değildir.
Peki Güneş’ten daha uzak olduğumuz halde havanın neden bu kadar sıcak olduğunu merak ettiniz mi? Çünkü Dünya’nın yörüngedeki konumu mevsimleri belirlemez. Aksine, yeryüzünün eğik ekseni bunu yapar.
Dünya’nın Güneş'e en yakın olduğu gün ise günberi (Perihelion) olarak bilinir ve ocak ayının başında meydana gelir. Görüldüğü gibi hava sıcaklığı bu uzaklıkla ilgili değildir.