Bering denizinde rekor erime

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Bering denizinde rekor erime

Alaska ve Rusya arasında kalan Bering denizindeki kış buzu gitgide küçülüyor. Son bir araştırmaya göre her kış yenilenen buz son olarak 5500 yıldan bu yana olmadığı kadar küçülmüş.

Amerikalı bilim insanları araştırma çerçevesinde St. Matthew adasını incelemişler. Bering denizinin ortasındaki bu küçük ada, çevresindeki okyanus ve atmosferlerde nelerin yaşandığını fiilen kaydetti diyor araştırmayı yöneten Miriam Jones. Araştırmacı 2012 yılında adadan alınan 1,45 metre uzunluğundaki karot örneğini analiz etmiş. Jones ekibiyle birlikte oksijen izotopları 16 ve 18’in yoğunluğuna odaklanmış. Çeşitli tabakalardaki bu izotoplar, atmosferdeki ve Pasifik okyanusundaki son 5500 yıllık değişimi gösteriyorlar.

Araştırmacılar 1979 yılına ait uydu görüntülerinden, Arktikteki buzun yıllardan bu yana küçüldüğünü biliyorlardı. Buna paralel olarak dünyadaki ortalama hava sıcaklığı ve atmosferdeki CO2 oranı da durmadan artıyor. Bugüne kadarki tahminlere göre Bering denizinde kış aylarında oluşan buz tabakasının stabil olduğu sanılıyordu. Sadece son iki yıldır önemli bir küçülme fark edilmişti. Karot örneğinin analizi sayesinde uzmanlar artık buzun diğer bin yıllara kıyasla önemli ölçüde küçüldüğünü tespit etmişler. Son zamanlarda gözlemlediğimiz 5500 yıl için eşsiz diyor araştırmayı yöneten Matthew Wooller (Alask Stable Isotope Facility Araştırma Enstitüsü).


Erime bu hızda devam ederse yakında Bering denizi tamamen buzsuz kalır ki bunun da ekosistem üzerinde çok büyük etkileri olur.

Kaynak: https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.aaz9588