Geleceğimiz için plastikten kurtulmamız şart

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Geleceğimiz için plastikten kurtulmamız şart

İnsanlık olağanüstü miktarda plastik kullanıyor. Özellikle de tek kullanımlık plastik bardak, tabak ve küçük su şişelerini her yerde görmek mümkün. Uluslararası bir araştırma ekibi plastik yüzünden dünyayı bekleyen çevre felaketi konusunda uyardı: Plastik kullanımı aynı şekilde devam ettiği taktirde plastiğe bağlı yıllık kirlenme 2025 yılına dek ikiye katlanacak.

2016 yılında göllere, nehirlere ve denizlere ulaşan plastik atık 9 - 23 milyon ton kadardı. Bu yıl ise ekosisteme ulaşan miktar 13 – 25 milyon tonu buldu. Plastik, doğal çevrenin her yerine dağılıyor. Hatta atık sorunu için iyi bir altyapıya sahip ülkelerde bile durum iç açıcı değil. Teknolojik açıdan bakıldığında plastiğin yeniden kullanılabilmesi için hala birçok kısıt var.  Üstelik iyi altyapıya sahip ülkeler plastik atıklarını kötü tesisleri olan ülkelere ihraç ediyorlar. Ayrıca biyolojik olarak indirgenemeyen malzemelerle de sorun yaşanıyor.

Alfred – Wegener – Enstitüsü’nden Mine Tekman, plastik atık doğru ayrıldığında tümünün “sihirli” bir şekilde yenilenebileceğini, fakat bunu sadece iyi bir altyapıya sahip ülkelerin yapabileceğini, dolayısıyla da plastik atık ihracatının durdurulması gerektiğini söylüyor. Özellikle de doğal çevreye bırakılan plastik atık büyük bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca plastik atığın doğada çözünmesiyle mikro ve nano plastik parçacıkları ve plastiğe katılan kimyasallar da açığa çıkıyor. Ve bilindiği gibi bunlar toprağa ve sulara karışıyor. Avrupa Birliği plastik kirliliğine karşı önemli bir adım attı. AB ülkelerinde artık tek kullanımlık pipet, karıştırma çubukları, bardak, balon çubukları veya strafor paketleme ürünlerinin vb üretilmesi ve satılması tamamen yasaklandı. Ancak üreticiler ellerinde bulunan ürünleri bitene kadar satabilecekler. Umalım aynı uygulama ülkemizde de yürürlüğe girsin. Sonuçta plastik atıklar sadece yaşadığımız yakın çevremizi değil ormanlarımız ve denizlerimiz için de büyük bir tehlike oluşturmakta.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak