Nebra gök tekerinin yaşı yanlış mı hesaplanmış?

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Toplum

Nebra gök tekeri tartışmalı bir buluntu olmaktan çıkamadı bir türlü. Alman arkeologlar şimdi bu astronomik nesnenin yaşı hakkında kuşkuya düştüler. Tekerin gerçek olduğuna inanan uzmanlar, Demir Çağ’ına ait olduğunu söylüyorlar. Münih Eyalet Arkeoloji Koleksiyonu müdürü Rupert Gebhard ve Goethe Üniversitesi’nden Rüdiger Krause, buluntu yerinin rekonstrüksiyonu ve diğer koşullar için çeşitli verileri yeniden değerlendirmişler.

Analizlere göre teker sanılandan 1000 yıl daha yeni, bu yüzden de Demir Çağ’ına tarihlendirilmeli diyor uzmanlar. Fakat tekerle birlikte koruma altına alınan bronz parçalar gerçekten de Tunç Çağı’na aitler ve yaklaşık olarak 3600 yıl yaşındalar. Krause ve Gebhard ayrıca Saksonya – Anhalt eyaletindeki buluntu yerinin doğruluğundan da kuşkulanıyorlar. Nebra gök tekeri, gökyüzünü gösteren dünyanın en eski somut görüntüsüdür. Teker 1999 yılında iki defineci tarafından Nebra yakınlarında bulunmuştu. Ancak buluntu daha sonra 2002 yılında Basel’de gerçekleştirilen bir müzayede de görüldükten sonra koruma altına alınmıştı.


Kaynak:

https://dguf.de/component/content/article/nebra-sky-disk-is-1-000-years-younger-than-previously-assumed?catid=2&Itemid=101#h7skqupjo5oipzdu51hxbpj46p31ob