Yılın en büyük ve en parlak dolunayı olan ‘Mavi Süper Ay’ bu gece

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Yılın en büyük ve en parlak dolunayı olan ‘Mavi Süper Ay’ bu gece

2023 yılının en parlak dolunayı, aynı zamanda ağustos ayındaki ikinci dolunay, bu gece. Peki, nasıl görebiliriz?

Mavi Süper Ay denmesinin nedeni, aynı anda meydana gelen üç Ay olayının bir neticesi.

Bu ismin ise Ay'ın rengiyle hiçbir ilgisi yok. Aslında Ay, turuncu olacak. Mavi Süper Ay, adının ilk kısmını farklı bir nedenden dolayı alıyor: Ağustos ayındaki ikinci dolunay olduğu için.


İki tür mavi Ay var. Ağustos'ta aynı ayda iki dolunay meydana geliyor. Bu bazen kaçınılmaz, çünkü her 29,5 günde bir yeni bir dolunay doğuyor. Mersin Balığı Ayı'nın 1 Ağustos 2023'te gerçekleştiğini düşünürsek, 30 Ağustos'taki dolunay mavi Ay olacak. Kabaca her iki veya üç yılda bir meydana gelir. Bir sonraki ise 31 Mayıs 2026'da gerçekleşecek.

Mevsimsel mavi Ay olarak adlandırılan ikinci tür mavi ay, bir astronomik mevsim boyunca dört dolunayın üçüncüsünü tanımlar. Bu, bir takvim yılında tipik 12 dolunay yerine 13 dolunay olduğunda meydana gelir. (Bir ay yılı - Dünya'nın Ay'a göre 12 yörüngesi - 354 gün sürer, oysa Dünya'nın Güneş yılı 365 gündür.) Bir sonraki mevsimsel mavi Ay, aynı zamanda her iki veya üç yılda bir gerçekleşir.

Süper Ay ise, dolunay yörüngesinde Dünya'ya en yakın noktaya yaklaştığında meydana gelir. Ay'ın Dünya'daki yörüngesi eliptiktir, bu nedenle her ay en yakın noktaya (yerberi) ve en uzak noktaya ulaşır. Fred Espenak'a (ABD'li emekli astrofizikçi, NASA) göre, belirli bir ayda yerberi noktasına %90 yaklaşan aylar süper ay olarak nitelendiriliyor.

Ağustos ayının ikinci dolunayı, 2023'teki dört süper Ay'dan üçüncüsü ve en yakını. Dünya'dan 222.043 mil (357.344 kilometre) uzakta, 2023'ün en büyük ve en parlak süper Ay'ı olacak, ancak Ağustos'tan yalnızca 115 mil (186 kilometre) daha yakın olacak. Birincinin dolunayı, 222.158 mil (357.530 km) uzaktaydı.

Bir sonraki dolunay, 29 Eylül'deki Hasat Ayı olacak. Yılın en bilinen dolunaylarından biri olmasının yanı sıra, 2023'teki son süper Ay.