Dünyanın en küçük radyosu sadece iki atom büyüklüğünde

Teknoyaşam
Dünyanın en küçük radyosu sadece iki atom büyüklüğünde

Elmaslar çok değerli taşlar olmakla birlikte önemli elektrofiziksel özelliklere de sahiptir, her şeyden önce karbon kafeslerine serpiştirilmiş yabancı atomlar nedeniyle. Bir azot atomu ve bitişiğindeki bir boşluktan oluşan çift kusurlar, örneğin sensor ve hatta belki de kuantum bilgisayarlarında bellek olarak da kullanılabilir.

Harvard Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi bu tür bir çift kusuru, minyatür ölçekli bir radyoya dönüştürdü. Araştırmacılar bu amaçta azot ve boşluktan oluşan bu tür bir kusuru, ilk önce yeşil bir lazerle uyarmışlar. Bu şekilde çift kusurlu alandaki elektronlar elektromanyetik alanlara ve radyo dalgalarına karşı duyarlı hale geliyorlar. Kusur radyo dalgalarını yakaladığında örneğin bir şarkının sinyallerini, kırmızı ışığın fotonlarına çeviriyor. Bir fotodiyot ise bu mini radyonun optik sinyallerini yakalıyor ve elektrik enerjisine ve bir hoparlör üzerinden de sese dönüştürüyor. Elmasta uygulanan manyetik alanın yardımıyla bu alıcı frekans 300 megahertzlik bir bant genişliği üzerinden ayarlanabiliyor ve bu şekilde de radyo istasyonu görevini görmekte.

Bu elmas radyonun 91 kilohertzlik bir bant genişliğinde yüksek kalitede ses sinyali yakalayabildiği belirtiliyor. Testler sırasında sadece tek bir çift kusur bile bir şarkıyı algılayarak, hoparlöre aktarabilmiş. Bu tür birkaç atom radyosu birbirine bağlandığında sinyal de güçleniyor.


Yeni radyo, çok küçük olmakla birlikte son derece dayanıklı da. Elmas radyo 350 derece ısıtıldığında bile çalışmaya devam etmiş. Hatta uzayın vakumu veya su bile zarar vermemiş. Bu özelliklerden yola çıkan araştırmacılar, mini radyonun Venüs’teki bir uzay sondasında veya diğer uç koşullarda da çalışabileceğini düşünüyor, biyouyumlu bu radyonun insan bedeninde bile işleyebileceğini ifade ediyor.

Kaynak