Facebook zihninizi okumanın bir yolunu buldu

Öne Çıkanlar Teknoyaşam

"Ellerinizi kullanmadan, doğrudan beyninizden yazabilseydiniz ne olurdu?"

Facebook’un gizli araştırma laboratuvarı Building 8'i yöneten Regina Dugan (aşağıda), Kaliforniya, San Jose'da her yıl gerçekleşen Facebook F8 konferansında izleyicilere böyle seslendi.


Soru mecazi değildi. Facebook aslında şu sıralar tam da bunu yapmayı amaçlayan bir teknoloji geliştiriyor.

Facebook parmaklarınıza ihtiyaç duymadan, aklınızdan geçenleri bilgisayar ekranına yazdırması beklenen bir "beyin-bilgisayar ara yüzü" üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji sensörler kullanarak ne düşündüğünüzü tam olarak okuyabilecek ve onu okunabilir metin haline getirecek.

Fikrin o kadar da delice olmadığını iddia eden Dugan, izleyicilere proje deneyleri arasından bir video gösterdi. Bu videoda bir kadın beynine yerleştirilen küçük bir elektrot yardımı ile sadece düşünerek dakikada sekiz kelime yazabiliyordu.

Dugan, Facebook'un birkaç yıl içinde düşünceleri okuyarak, dakika başına 100 kelime yazabilen bir teknoloji hedeflediğini söylüyor ve ekliyor “Rastgele düşüncelerinizi çözmekten bahsetmiyoruz, yalnızca paylaşmak istediğiniz düşünceleri önemsiyoruz.”

Ancak Facebook'un yalnızca paylaşmak istediğiniz düşünceleri çevirdiğinden emin olmak için şirket, beyin aktivitesini yıldırım hızından bile daha iyi algılayacak yeni bir sensör teknolojisi geliştirmeleri gerektiğini de belirtiyor. Beyin okuma teknolojisi henüz çok yeni, ancak proje için 60’ın üzerinde bilim insanı çalışıyor.

2017 Facebook F8 Konferansı

Sadece beyin okumayacak, size dokunacak

Facebook sadece düşüncelerinizi okumayı planlamıyor. Şirket ayrıca deri yoluyla da insanlarla iletişim kurmak için yeni bir teknoloji geliştiriyor.

Bu projedeki amaç ise sesleri beyne gönderilen ve şifrelenmiş frekanslara çevirmek. Böylece siz duymak için kulaklarınızı kullanmayacaksınız. Facebook sizin cildinizi kullanacak. Ancak bu proje ile ilgili henüz hiç detay yok.

SpaceX ve Tesla firmalarının CEO’su Elon Musk da beyin okuma teknolojisine destek verenler arasında. Musk, Neuralink adlı beyin-bilgisayar ara yüzü teknolojisi üzerinde çalışan yeni bir girişim ile anlaştı. Henüz halka açık olamayan bu girişimin, insan beynine yerleştirilecek cihazlar yaratmaya odaklandığı ve hedefinin, insan beynini yapay zekâ uygulamaları ile birleştirmek olduğu söyleniyor.

Bu teknoloji ile bellek kapasitemiz artabilir ve birçok dijital aygıt ile herhangi bir ara yüze ihtiyaç duymadan doğrudan bağlantı kurabiliriz.